15 sep 2010 | Pressmeddelande

Nya Volkswagen Touran – nu även i Cross-utförande

Nya Touran har redan släppts i sitt Masters- och GT-utförande. Nu kommer den även i Cross-utförande. Nya generationen CrossTouran får Volkswagens nya design-DNA och erbjuds med bland annat gasversionen TSI EcoFuel. Den har svensk premiär i september och är nu beställningsbar.



CrossTouran är en crossover-modell av Volkswagens populära familjebil Touran och ger en sportigare och mer robust karaktär. Bilmodellen introducerades modellåret 2007 och blev genast populär i Sverige. Den har hittills stått för cirka 30 procent av Touran-försäljningen i Sverige. Pristillägget för Cross är 13 000 kronor.

I likhet med Volkswagens GTI- och R-modeller står Cross för en utmärkande design och speciella köregenskaper. Kännetecken för CrossTouran är 17-tums lättmetallfälgar (Funplay), sportigare utförande på främre och bakre stötfångaren, robusta hjulhus och sidotrösklar, förstärkt fjädring och ökad markfrigång.

Den framhjulsdrivna CrossTouran kompenserar sämre vägar genom att ha 17 mm högre markfrigång än standardmodellen. Konceptet med två hjuldimensioner – 215/50-däck fram och 235/45-däck bak understryker väggreppet hos bilmodellen.

Färddator, ESP, farthållare samt ljus- och siktpaket är exempel på standardutrustning. Crossversionen är dessutom utrustad med dimstrålkastare, Climatronic (2-zons klimatanläggning), takreling i krom och svart, dekorpaneler i matt aluminium och ett speciellt mönster på klädseln.

CrossTouran erbjuds med bensinmotorn 1,4 TSI (140 hk) och dieselmotorn 2,0 TDI (140 hk). En nyhet är att även Crossversionen erbjuds med gasmotorn TSI EcoFuel (150 hk), som är ett unikt alternativ i det här marknadssegmentet. Gastuberna är placerade under golvet så bilens lastkapacitet på upp till 1 989 liter påverkas inte.

Bränsleförbrukning vid blandad körning på naturgas är 5,0 kg per 100 kilometer, vilket motsvarar 136 g/km i CO2-utsläpp beräknat på så kallad certifieringsgas. Om den kombineras med den sjuväxlade DSG-växellådan minskar bränsleförbrukningen till 4,8 kg/100 km och CO2-utsläppen till 133 g/km. Kör man bilen på biogas minskar CO2-utsläppen med cirka 85 procent.

Alla tre motoralternativen kan kombineras med den innovativa dubbelkopplingslådan DSG. Den manuella växellådan är sexväxlad.

Priserna för CrossTouran
TSI EcoFuel (gas, 150 hk, manuell): 262 900 kronor
1,4 TSI (bensin, 140 hk, manuell): 232 900 kronor
2,0 TDI (diesel, 140 hk, manuell): 262 900 kronor

Prisvärda paket
Utöver den rikliga standardutrustningen finns två prisvärda paket med innovativa lösningar för att man ytterligare ska kunna sätta sin prägel på nya CrossTouran.

Travelpaket 11 500 kronor
I Travelpaketet ingår navigation RNS 315, 3-ekrad multifunktionsratt, media-In för USB och Park Assist av senaste generationen. Denna parkeringshjälp gör inte bara att bilen kan fickparkera själv, den kan även backa in i en vanlig parkeringsruta på till exempel en stormarknad – så kallad parallellparkering.

Dragpaket 9 900 kronor
Dragpaketet innehåller dragkrok, lastrumsmatta, hopvikbar lastrumsväska, backkamera och radio RCD 510 med pekskärm, CD-växlare och SD-kortläsare.