14 feb 2016 | Pressmeddelande

Tredje segern för Ogier i Rally Sweden

Volkswagen vann Rally Sweden genom Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F) och förblir obesegrade i Polo R WRC. För Ogier Ingrassia var den senaste segern den tredje på fyra år i det här klassiska rallyt och deras 34:e totalt. Vägen till segern krävde en enorm insats av de trefaldiga världsmästarna och de gav Volkswagen den elfte segern i rad och den 36:e på 41 rallyn.

Förarparet klarade utmaningen att starta först på vägar som var täckta av ett lager nysnö och därmed tvingas sopa banan för de efterkommande bilarna med en av de bästa prestationerna på senare år. Andreas Mikkelsen/Anders Jæger (N/N) slutade på fjärde plats i sitt hemmarally. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila däremot fick ge upp alla förhoppningar om en fjärde seger i Rally Sweden på fredagen när en drivaxel gick av.

Med temperaturer över nollstrecket och ihållande regn före rallyt och med tätt snöfall och frost under tävlingen fick de tävlande i 2016 års rally kämpa mot svåra och ombytliga förhållanden. Under rekognoseringen på onsdagen och torsdagen var specialsträckorna av grus och lera.

När rallyt startade och förarna gav full gas var vägarna frusna och snötäckta. Tack vare organisatörernas engagemang och de många frivilligas oförtröttliga arbete under nätterna för att preparera vägarna kunde 68 procent av de planerade specialsträckorna köras. Maximala poäng delas ut om mer än hälften av sträckorna kan genomföras.

Tufft för Oger och Mikkelsen
Vinterns ankomst vid exakt rätt tillfälle gav Volkswagens förarpar Sébastien Ogier/Julien Ingrassia och Andreas Mikkelsen/Anders Jæger en verkligt krävande uppgift. Med det nya och förändrade schemat, var de tvingade att starta först på 93 procent av rallyt. De hade då ingen annat val än att sopa bort det lösa lagret av snö på sträckorna för de efterkommande. Särskilt på lördagen innebar det bättre väggrepp för varje WRC-bil som passerade och därmed tider.

För Ogier/Ingrassia och Mikkelsen/Jæger betydde det gasen i botten överallt för att utmana om seger och pallplatser. För Ogier/Ingrassia lönade sig risktagningen medan Mikkelsen/Jæger lämnade sitt hemmarally utan att nå prispallen. Små misstag och en utflykt vid sidan av vägen kostade värdefull tid och utgjorde till slut skillnaden mellan en seger och fjärdeplatsen.

Händelserikt för Latvala/Anttila
Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila fick utstå flera motgångar. De hindrades av ett drivaxelbrott redan på rallyts första specialsträcka “Torsby”. Med bara bakhjulsdrift kämpade de vidare under fredagen tills de till slut tvingades bryta på öppningsdagens sista sträcka med trasig fjädring.

Dag två började med en punktering. Först därefter kunde de visa den potential som tidigare gett dem tre segrar i Rally Sweden. De vann tre av fyra specialsträckor på lördagen och klockades för näst snabbaste tid på den återstående sträckan.

Power Stage
Sébastien Ogier/Julien Ingrassia och Andreas Mikkelsen/Anders Jæger skrev inte bara ännu ett kapitel i Volkswagens framgångssaga i World Rally Championship, utan fortsatte också märkets remarkabla rekord i Power Stage, där de tre snabbaste paren får extrapoäng. Snabbaste tid på rallyts avslutande sträcka hade Ogier/Ingrassia för 27:e gången i karriären. För Volkswagen var det den 33:e gången på 40 rallyn. Mikkelsen/Jæger slutade på andra plats i Power Stage.

Tre år i VM-ledning
Volkswagens förare har varit i topp i förar- och kartläsarmästerskapen sedan den 10 februari 2013. Då gick Sébastien Ogier/Julien Ingrassia upp i ledningen tack vare den första segern för Polo R WRC under dess första år. Sedan dess har de bara fått lämna förstaplatsen en gång - till team-kollegorna Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila. Segern i 2016 års Rally Sweden betyder att regerande mästarna drar ifrån ännu mer från team-kollegorna Andreas Mikkelsen/Anders Jæger, som just nu ligger på andra plats i VM-sammandraget. Efter två tävlingar har de nu en ledning med 23 poäng. En seger ger 25 poäng och ytterligare maximalt tre poäng delas ut för vinnaren i Power Stage. Volkswagen leder nu med fem poäng före Hyundai i konstruktörsmästerskapet.

Elva segrar i rad
Efter den senaste segern i Rally Sweden kan Volkswagen se tillbaka på ännu en imponerande segerrad. Elva segrar i rad är den näst längsta segerraden i WRC-historien. Den längsta, tolv segrar, innehas också av Volkswagen. Ogier, Latvala, Mikkelsen och Polo R WRC är obesegrade sedan 2015 års Rally Portugal. Därmed har Volkswagen chansen att tangera sitt eget rekord vid kommande Rally Mexico.

Citat efter dag tre av Rally Sweden
Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1
- Att vinna Rally Sweden igen är en otrolig känsla. Jag älskar det här rallyt. Förhållandena var långt ifrån perfekta i början på veckan efter allt töande och regnande. Så mycket bättre att vi då till slut fick ett riktigt bra vintrigt Rally Sweden. Igår tog vi förmodligen de största riskerna i våra karriärer för att vinna. Det lönade sig och jag är verkligen lycklig.

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2
- Mitt andra hemmarally, Rally Sweden, gick naturligtvis inte alls enligt plan. Det är alltid bittert att svälja att tävlingen är över så tidigt. Men det är också viktigt att tänka på de positiva aspekterna av den här weekenden. Bilen kändes fantastisk, vi var helt konkurrenskraftiga och vi det visade vi med de bästa tiderna på några sträckor. Tyvärr var jag tvungen att köra först på den avslutande Power Stage, vilket betydde att jag inte hade någon egentlig chans att ta några extrapoäng. Vi har en bra startplacering i nästa tävling i Mexiko och vi måste ta tillvara på den. Förhoppningsvis har vi förhållandena på vår sida och jag skulle inte ha något emot litet mer tur där än under säsongens första tävlingar.

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9
- Fjärde plats var naturligtvis inte det vi siktade på i Rally Sweden. Vi vill definitivt slåss om segern. Men för att lyckas med det behövde vi köra med full attack direkt från start - och till slut gjorde jag för många misstag. Vi lär oss naturligtvis av det inför framtiden. Jag gav allt igen på Power Stage och fick med mig två bonuspoäng. Sammantaget gjorde vi det bästa av situationen.

Jost Capito, chef för Volkswagen Motorsport
- Att vinna Rally Sweden fyra gånger är ett fantastiskt resultat för hela teamet, men framförallt för Sébastien Ogier och Julien Ingrassia. Under de mycket speciella förhållandena som vädret orsakade, krävdes det vilja och en felfri körning för att vinna. Jag tar av mig hatten för dem. Att köra med full gas 100 procent av tiden garanterar inte nödvändigtvis framgång, vilket visades av Andreas Mikkelsen och Anders Jæger. Som sina teamkolleger gav de allt men små misstag utgjorde skillnaden mellan seger och en fjärde plats. Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila missade redan tidigt chansen att slåss om segern. Men trots motgångar i början gjorde de en god prestation. Vi är definitivt nöjda med vad våra förare och hela vårt team presterade.

Kortaste WRC-rallyt
Det varma vädret i Sverige och det ihärdiga tövädret före årets andra WRC-tävling tvingade organisatörerna att stryka nio av 21 specialsträckor. Det förkortade specialsträckorna till 226 kilometer vilket gör 2016 års Rally Sweden till det kortaste WRC-rallyt någonsin. Dessförinnan var 2015 års Rally France med 245 kilometer, 2007 års Rally Argentina med 249 kilometer och 2011 års Rally Jordan med 259 kilometer de kortaste tävlingarna i WRC-historien.

FIA World Rally Championship (WRC), Rally Sweden – resultat
01. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen, 1t 59m 47.4s
02. Hayden Paddon/John Kennard (NZ/NZ), Hyundai, + 29.8s
03. Mads Østberg/Ola Fløene (N/N), Ford, + 55.6s
04. Andreas Mikkelsen/Anders Jæger (N/N), Volkswagen, + 1m 10.8s
05. Ott Tänak/Raigo Mõlder (EST/EST), Ford, + 1m 50.7s
06. Dani Sordo/Marc Martí (E/E), Hyundai, + 2m 24.0s
07. Henning Solberg/Ilka Minor (N/A), Ford, + 2m 40.0s
08. Craig Breen/Scott Martin (IRL/GB), Citroën, + 2m 44.6s
09. Elfyn Evans/Craig Parry (GB/GB), Ford, + 5m 17.0s
10. Pontus Tidemand/Jonas Andersson (S/S), Škoda, + 5m 31.7s

FIA World Rally Championship (WRC), Rally Sweden – resultat i Power Stage
01. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen, 7m 42.7s
02. Andreas Mikkelsen/Anders Jæger (N/N), Volkswagen, + 3.4s
03. Kris Meeke/Paul Nagle (GB/IRL), Citroën, + 9.0s

FIA World Rally Championship (WRC), sammandrag
Förarmästerskapet
1. Sébastien Ogier, 56 poäng; 2. Andreas Mikkelsen, 33; 3. Mads Østberg, 27; 4. Hayden Paddon, 18; 5. Dani Sordo, 18; 6. Ott Tänak, 16; 7. Thierry Neuville, 15; 8. Stéphane Lefebvre, 10; 9. Henning Solberg, 6; 10. Elfyn Evans, 6

Kartläsarmästerskapet
1. Julien Ingrassia, 56 poäng; 2. Anders Jæger, 33; 3. Ola Fløene, 27; 4. John Kennard, 18; 5. Marc Martí, 18; 6. Raigo Mõlder, 16; 7. Nicolas Gilsoul, 15; 8. Gabin Moreau, 10; 9. Ilka Minor, 6; 10. Craig Parry, 6

Konstruktörsmästerskapet
1. Volkswagen Motorsport, 54 poäng; 2. Hyundai Motorsport, 49; 3. Volkswagen Motorsport II, 30; 4. M-Sport, 27; 5. DMACK, 18; 6. Hyundai Motorsport N, 14; 7. Yazeed Racing, 0