07 mar 2016 | Pressmeddelande

Latvalas revansch och dubbelt för Volkswagen

Den finska duon Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila kom tillbaka med besked och vann en viktig seger i Rally Mexico före lagkamraterna Sébastien Ogier/Julien Ingrassia. Samtidigt skrev de historia med sin Polo R WRC genom att ta Volkswagens tolfte seger i rad. Det är en tangering av märkets eget rekord och det betyder att Volkswagen har möjlighet att sätta ett nytt rekord i nästa rally i Argentina. Segern var Latvala/Anttilas första i Rally Mexico och den 16:e i deras karriär.

Volkswagen har tangerat sitt eget rekord genom att vara obesegrade från Rally Portugal 2015 till Rally Mexico 2016. Det är andra gången Volkswagen lyckats vinna tolv rallyn i rad. Första gången var mellan Rally Australia 2013 och Rally Finland 2014. Den tredje längsta segerraden har Citroën med åtta segrar i rad 2011.

Med 37 segrar på 42 rallyn är Polo R WRC den bil som har den högsta segerprocenten i WRC-historien. Den har nu passerat Citroën C4 WRC när det gäller antalet segrar och är nu den fjärde mest framgångsrika efter Subaru Impreza, Lancia Delta och Ford Focus. Den har dock deltagit i färre rallyn.

Tidigt slut för Mikkelsen

Rally Mexico blev ett bakslag för Andreas Mikkelsen/Anders Jæger (N/N) i deras kamp om mästerskapspoäng för förare och kartläsare. De låg på fjärde plats i rallyt när de försökte utmana Dani Sordo/Marc Martí (E/E, Hyundai) som låg trea. De hade lyckats minska försprånget när de gled ut för långt i en vänstersväng 32 kilometer in på specialsträckan ”Otates” på lördagen. De slog i en mur och tvingades som en följd av det bryta rallyt. Deras Polo R WRC kunde inte repareras på plats i serviceparken. I stället görs den nu i ordning som planerat för Rally Portugal.

Viva Mexico

Tack vare Latvala/Anttilas vinst förblir Volkswagen obesegrade i Rally Mexico. Sëbastien Ogiers seger 2013 var Volkswagens första på grus och den trefaldige världsmästaren vann ytterligare två gånger, 2014 och 2015. Latvala/Anttilas seger innebär slutet på en segerrad för franska förare som sträcker sig tillbaka till 2006.

Rally Mexico är en enorm utmaning för såväl de tävlande som för bilarna. På specialsträckan ”El Chocolate” når de den högsta punkten för säsongen, 2 746 meter över havet. Det faktum att lufttrycket och syrehalten minskar ju högre man kommer ställer motorteknikerna inför stora problem. Det är också extremt fysiskt krävande för förare och co-drivers. Deras kondition sattes på prov på den längsta specialsträckan för året, “Guanajuato”, som är precis 80 km lång. Den senaste gången WRC innehöll en längre sträcka var 1986 i Rally France på Korsika.

Passionerade åskådare

De mexikanska fansen förtjänar ett omnämnande. De bar fram de tävlande på en våg av eufori, inte bara vid den traditionella känsloladdade starten i Guanajuato utan också längs specialsträckorna och i serviceparken. Det gav Latvala, Ogier, Mikkelsen och Volkswagen-teamet en extra dos motivation. Rallyfansens entusiasm känner inga gränser i Mexiko och var pricken över i vid ett perfekt organiserat rally. Volkswagens tillfälliga utställningsområde i serviceparken var också välbesökt och lockade tusentals fans under de fyra dagarna. 80 000 åskådare följde starten i Guanajuato medan totalt 300 000 kantade specialsträckorna.

Bonuspoäng till Ogier och Latvala

Sébastien Ogier och Julien Ingrassia klockades för den snabbaste tiden på Power Stage och fick tre bonuspoäng till mästerskapet för förare och co-drivers. Därigenom utökade de sin ledning till 38 poäng. Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila fick två bonuspoäng för sin andraplats i Power Stage. Med 27 poäng ligger de nu på sjätte plats i sammandraget – 50 poäng efter ledande Ogier/Ingrassia. Andreas Mikkelsen och Anders Jæger fick lämna Mexiko tomhänta men ligger fortfarande på tredje plats i mästerskapet med 33 poäng. Volkswagen ökade på sin ledning i konstruktörsmästerskapet med 28 poäng och leder nu över närmaste konkurrenten Hyundai med 33 poäng.

Citat efter dag tre av Rally Mexico
Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1

- Andra plats för Julien och mig var det bästa möjliga resultatet den här helgen. Tack vare bonuspoängen i Power Stage fick vi ihop 21 poäng till sammandraget i mästerskapet och det är det viktigaste. Naturligtvis hade jag velat ge de många fansen en mer spännande duell med Jari-Matti. Men det fanns ingen chans till det, förhållandena de två första dagarna var alldeles för olika för det. Det förminskar inte hans prestation på något sätt. Jari-Matti förtjänade verkligen att vinna och grattis till honom och Miikka. Jag skulle vilja ge de tusentals fansen här i Mexiko ett speciellt tack. För Julien och mig är det varje år en höjdpunkt att komma hit. Folkets entusiasm och vänlighet är fantastisk och dessutom är specialsträckorna vi kör så vackra. Till nästa år, ¡Viva Mexico!”

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2

- Jag är mycket glad och nöjd. Det här är ett fantastiskt resultat, inte bara för mig utan för hela teamet. Efter besvikelsen från de första två rallyna var det viktigt att äntligen plocka poäng. Naturligtvis hade jag bra förutsättningar med min startposition men säsongens längsta rally måste ändå klaras av. Vi hade bra inställningar och valde också rätt taktik. Jag tackar min tekniker Fabrice van Ertvelde och inte minst mina mekaniker. Men vi kommer inte att vila på lagrarna utan tvärtom ta med oss energin från den här tävlingen till Argentina.

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9

- Tyvärr tog Rally Mexico slut för oss alldeles för tidigt, trots att vi körde bra. Vi minskade avståndet till Dani Sordo på lördagsmorgonen och ville fortsätta att attackera för att nå tredjeplatsen. Men andra gången vi körde ”Otates” kom vi över ett krön litet för fort, gled ut och slog i framhjulet i en murstötta. Vi sladdade runt och åkte av vägen. Det fanns ingen möjlighet för oss att köra vidare eftersom vi satt fast i ett dike. Naturligtvis är det en stor besvikelse eftersom vi planerat för så mycket mer. Mina mekaniker försökte få bilen klar för en omstart enligt Rally 2-reglementet, men det var tyvärr inte möjligt. Vi ser nu fram emot Argentina och är fokuserade på att komma tillbaka efter att ha lämnat Mexiko tomhänta.

Jost Capito, chef för Volkswagen Motorsport

- Rally Mexco blev en total succé för Volkswagen särskilt som det inte är någon självklarhet att vinna här. Inget annat rally körs på sådana höjder, en närmast övermänsklig uppgift för motoravdelningen. Den tunna luften skapar svåra problem för motorstyrningen. Rallyt innehåller också kalenderns längsta specialsträcka. Det är en stor utmaning för chassiavdelningen och för vår däckspartner Michelin. Vi gjorde ett förstklassigt jobb som team för att klara av de utmaningarna. Våra förare och kartläsare förtjänar den största respekt. Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila gjorde det bästa av sin startposition och utnyttjade på ett intelligent sätt fördelen av att vara en av dem som startade längst bak. Å andra sidan klarade Sébastien Ogier och Julien Ingrassia på ett fantastiskt sätt nackdelen att gå ut som första bil. Sammantaget är den här dubbelsegern en stor prestation som vi i Volkswagen är mycket stolta över.

Och sedan var det…

…Volkswagen Motorsports mest framgångsrika facebook-post någonsin – och därmed troligen de mest berömda korna i Mexiko. De fick verklig VIP-status på de sociala nätverken tack vare en briljant undanmanöver av Sébastien Ogier. Videon som visar hur den trefaldige världsmästaren i full fart skickligt svänger undan boskapen har hittills setts av över 52 miljoner användare.




FIA World Rally Championship (WRC), Rally Mexico – slutresultat

01. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen, 4t 25m 57.4s
02. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen, + 1m 05.0s
03. Dani Sordo/Marc Martí (E/E), Hyundai, + 3m 37.9s
04. Mads Østberg/Ola Fløene (N/N), Ford, + 5m 36.4s
05. Hayden Paddon/John Kennard (NZ/NZ), Hyundai, + 6m 22.6s
06. Ott Tänak/Raigo Mõlder (EST/EST), Ford, + 9m 59.5s
07. Martin Prokop/Jan Tománek (CZ/CZ), Ford, + 12m 58.5s
08. Lorenzo Bertelli/Simone Scattolin (I/I), Ford, + 14m 09.6s
09. Teemu Suninen/Mikko Markkula (FIN/FIN), Škoda, + 18m 01.8s
10. Valery Gorban/Volodymyr Korsia (UA/UA), Mini, + 32m 37.3s

FIA World Rally Championship (WRC), Rally Mexico – resultat i Power Stage

01. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen 9m 57.1s
02. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen + 5.4s
03. Hayden Paddon/John Kennard (NZ/NZ), Hyundai + 10.4s

FIA World Rally Championship (WRC), totalställningen

Förarmästerskapet
1. Sébastien Ogier, 77 poäng; 2. Mads Østberg, 39; 3. Andreas Mikkelsen, 33; 4. Dani Sordo, 33; 5. Hayden Paddon, 29; 6. Jari-Matti Latvala, 27; 7. Ott Tänak, 24; 8. Thierry Neuville, 15; 9. Stéphane Lefebvre, 10; 10. Martin Prokop, 6

Kartläsarmästerskapet
1. Julien Ingrassia, 77 poäng; 2. Ola Fløene, 39; 3. Anders Jæger, 33; 4. Marc Martí, 33; 5. John Kennard, 29; 6. Miikka Anttila, 27; 7. Raigo Mõlder, 24; 8. Nicolas Gilsoul, 15; 9. Gabin Moreau, 10; 10. Jan Tománek, 6

Konstruktörsmästerskapet
1. Volkswagen Motorsport, 97 poäng; 2. Hyundai Motorsport, 64; 3. M-Sport, 45; 4. Volkswagen Motorsport II, 30; 5. DMACK, 26; 6. Hyundai Motorsport N, 24; 7. Yazeed Racing, 0