29 apr 2016 | Pressmeddelande

Bonus malus-förslaget borde varit vassare

Volkswagen anser att det förslag som Bonus malus-utredningen presenterade idag borde ha fått en tydligare inriktning mot att uppnå 2030-målet om en fossiloberoende fordonsflotta. I den meningen är förslaget en besvikelse. Konsekvensanalysen i betänkandet visar att andelen dieselbilar ökar om förslaget genomförs, medan andelen fossilfria bilar förblir låg. Idag är andelen fossilfria bilar i nybilsförsäljningen mycket låg, endast omkring fyra procent.

-          Jag hade förväntat mig ett vassare förslag som tydligare hade kopplat till 2030-målet om fossiloberoende, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Personbilar Sverige.

Volkswagen ser också kritiskt på hur utredaren hanterar frågan om begagnatmarknaden. Förslaget riskerar leda till att begagnade bilar med låga utsläpp fortsätter att exporteras ur Sverige eftersom förslaget saknar en stimulans av klimateffektiva bilar på begagnatmarknaden.

-          Det behövs inte bara styrmedel för nybilsförsäljningen utan också för begagnatmarknaden. Tyvärr saknar förslaget en lösning för begagnatmarknaden. Jag befarar att problemet vi sett de senaste åren med export av begagnade bilar med låga koldioxidvärden fortsätter, säger Sten Forsberg.

Volkswagen ser dock positivt på att bonusdelen av förslaget i princip utesluter bonus till icke fossilfria fordon. Detta är en fråga som Volkswagen drivit i Sverige sedan flera år.

-          Det är bra att man stänger bonusdörren för konventionella bensin- och dieselbilar. Den nya supermiljöbilsbonusen är en tydlig bonus för eldrift. Det kan bidra till en ytterligare ökad efterfrågan av eldrivna fordon.

-          Jag är dock besviken att utredarens förslag inte stärker gasbilarna, som också bidrar till ökad andel ickefossila fordon. I praktiken innebär förslaget att gasbilarnas framtid nu helt är beroende av riksdagens förlängningar det reducerade förmånsvärdet för tjänstebilsförarna. Jag hade förväntat mig ett mer långsiktigt förslag om hur gasbilarna ska gynnas, säger Sten Forsberg.