12 feb 2019 | Pressmeddelande

Alpina landslaget kör fossilfritt med HVO100

I samband med alpina VM i Åre blev det klart att det alpina landslaget kommer att kunna köra sina bilar på det förnybara dieselbränsle HVO 100. Audi gav klartecken till testverksamheten i samband med att tränare och åkare skiftar till den nya generationen av Audi A6 Avant.

Det alpina landslaget har satt tydliga mål för att minska verksamhetens klimatpåverkan. Fram till 2022 skall landslagets CO₂-utsläpp minska med 50%. Mat och transporter står för en stor del av utsläppen och extra fokus har därför lagts på att minska effekterna av dessa. Inför vintersäsongen genomfördes kurser i eco-driving som ett led i att öka medvetenheten och sänka förbrukningen. Ett samarbete inleddes även med Colabitoil som levererar det fossilfria biobränslet HVO100 för dieselmotorer.

Audi, som varit partner till det alpina landslaget i över 20 år, bidrar med en helt ny generation Audi A6 Avant quattro. De fyrhjulsdrivna bilarna är s.k. mildhybrider med högre energiåtervinning och lägre förbrukning. I samband med överlämnandet av de nya bilarna gav Audi även klartecken till att bilarna kan tankas med HVO100 som ett led i koncernens pågående testverksamhet inom bl.a. Scania i Sverige. Bränslet är dock ännu inte godkänt för allmänt bruk.

-          Det betyder otroligt mycket för oss att Audi involverat landslaget i sin testverksamhet. Vi kör långa sträckor och även om vi inte kommer att kunna tanka HVO100 överallt är det också ett viktigt signalvärde som vi kan förmedla till andra landslag, säger alpina chefen Tommy Eliasson Winter.

Även organisationen bakom alpina VM, som pågår den 4-17 februari, har satsat hårt på att göra evenemanget hållbart. Utöver partnerskap med Colabitoil körs tävlande och gäster fossilfritt i den nya elbilen Audi e-tron. Under de två VM-veckorna är 65 elbilar på plats i Åre.