05 mar 2019 | Pressmeddelande

Fyra världspremiärer för Volkswagen i Genève

Vid den 89:e upplagan av den internationella bilsalongen i Genève (5-17 mars) presenterar Volkswagen inte mindre än fyra världspremiärer. Dessa fyra höjdpunkter på salongen kretsar främst kring eldrift och prestanda.

  • Världspremiär 1: ID. BUGGY ger den legendariska beach buggyn en tidsresa till elbilseran.
  • Världspremiär 2: Den uppdaterade 8:e generationen av Passat visar upp Volkswagens senaste innovationer.
  • Världspremiär 3: T-Roc R är en ny kraftfull version av den populära kompakt-SUV:en.
  • Världspremiär 4: 421 hk och 900 Nm gör Touareg V8 TDI till den kraftfullaste Volkswagen-modellen.

− Omvandlingen av varumärket Volkswagen är i full gång. Vi gör stora framsteg med digitaliseringen av vårt företag och elektrifieringen av våra modeller, säger Ralf Brandstätter, COO på Volkswagen.

ID. BUGGY är tillbaka – som elbil

ID. BUGGY visar fram en ny, fritidsinriktad sida av Volkswagens elbilsplattform ”MEB” (Modular Electric Drive Matrix).

Med sin renodlade design är denna konceptbil en modern tolkning av en verklig ikon – den legendariska beach buggyn från Kalifornien. En tuff, öppen, utsläppsfri och högteknologisk sommarbil både för stranden och stan. En veritabel pånyttfödelse för en livsstil – nu en bil med ett högspänningsbatteri integrerat i golvet.

Batteriet har en energikapacitet på 62 kWh som förser den 204 hk starka elmotorn (placerad bak) med tillräckligt med ström för en räckvidd på cirka 250 km, enligt den nya körcykeln WLTP.

Tack vare den modulära konstruktionen kan den övre karossdelen lossas från MEB-chassit. Det här skickar en tydlig signal till alla småskaliga tillverkare och uppstartsföretag: Precis som förr öppnar Volkswagen upp ID. BUGGY-konceptet för externa tillverkare.

Efter ID. (kompaktklassen), ID. BUZZ (minibuss), ID. CROZZ (SUV) och ID. VIZZION (sedan), är nya ID. BUGGY är den femte konceptbilen som är baserad på MEB. Volkswagen använder detta koncept för att visa hur mångsidig ID.-familjen är.

Uppdaterade Passat

Den 8:e generationen av Passat är världens mest sålda bil i mellanklassen. Nu är det dags för en uppdatering och den senaste versionen är mer bekväm, mer digital och mer uppkopplad än någonsin.

Bland nyheterna finns nya drivlinor och uppgraderade ljus-, assistans- och infotainmentsystem samt en ny nivå av onlinetjänster.

Nästa version av Passat speglar de tekniska framstegen och är som första bil i världen utrustad med Travel Assist – ett system som gör det möjligt att färdas delvis automatiskt i hela hastighetsintervallet – och dessutom med en praktiskt beröringskänslig ratt.

Laddhybridversionen, Passat GTE, har fått betydligt längre räckvidd på el: 55 km enligt nya körcykeln WLTP (70 km enligt NEDC).

Nya Passat blir beställningsbar i maj. Den svenska lanseringen sker preliminärt i september.

I begränsad upplaga: Passat Sportscombi R-Line Edition

Världspremiären av uppdaterade Passat firas med en exklusiv och sportig limited edition-version: Passat Sportscombi R-Line Edition med 4MOTION fyrhjulsdrift och vassaste motorn; en TDI (diesel) på 240 hk eller en TSI (bensin) på 272 hk.

Upplagan är 2 000 exemplar. I Europa öppnas orderböckerna för förbeställningar i maj. Modellen kommer även att erbjudas i Sverige, men tilldelningen är ännu inte fastställd.

T-Roc R med 300 hk

Modellen T-Roc, som direkt blev en stor succé då den släpptes 2017, får en ny toppversion kallad T-Roc R. Detta är en högprestandaversion av den kompakta SUV:en och stoltserar dessutom med en unikt sportig design, bland annat har fronten och bakpartiet fått ny utformning.

T-Roc R är en progressiv kombination av prestanda och livsstil som passar perfekt också till vardags. T-Roc R, som utvecklats av Volkswagen R, har bland annat testats på den legendariska, extremt krävande racingbanan Nürburgring. Den fyrcylindriga TSI-motorn har en cylindervolym på 2,0 liter och levererar imponerande 300 hk och ett drivmoment på hela 400 Nm.

Lanseringstidpunkt är ännu inte fastställd.

Touareg V8 TDI − nytt flaggskepp

Med sina 900 Nm, kan Touareg V8 TDI stoltsera med att ha ett vridmoment fullt i klass med en supersportbil. Och med en effekt på 421 hk blir Touareg V8 TDI den kraftfullaste Volkswagen-modellen.

Den standardmonterade luftfjädringen ser till att komforten alltid ligger på högsta nivå. Den nya, åttacylindriga hightech-motorn uppfyller kraven i utsläppsnormen Euro 6d-TEMP.

Den svenska lanseringen sker preliminärt i höst.

Läs mer om Volkswagens världspremiärer via länkarna här nedan.