25 jul 2019 | Pressmeddelande

SEAT – från hårdvara till mjukvara

SEATs nya centret för mjukvaruutveckling, som presenterades på Mobile World Congress, får namnet SEAT:CODE

  • SEAT tar därmed steget från biltillverkare till mobilitetsföretag
  • Nya enheten leds av märkets CIO, Sebastian Grams, och där Carlos Buenosvinos utsetts till CTO för det nya mjukvarucentret
  • Kompetenscentret kommer att förläggas till Barcelona
  • Rekryteringen av fler än 100 specialister på programvaruutveckling påbörjad

 

Barcelona, 25 juli 2019. För att anpassa företaget till förändringarna i omvärlden och se till så att biltillverkarens digitala omställning går så smidigt som möjligt, tillkännagav SEAT på 2019 års upplaga av Mobile World Congress att man bygger upp ett center för mjukvaruutveckling.

Igår avslöjade SEAT att man döpt det nya laboratoriet till SEAT:CODE, där CODE står för Centre of Digital Excellence. SEAT:CODE kommer att bedriva verksamhet inom två viktiga arbetsområden för SEAT och Volkswagen-koncernen. För det första ska man försöka utvidga företagets digitala transformering ytterligare och även förbättra effektiviteten genom processdigitalisering. För det andra strävar man efter att stärka nya affärsmodeller baserade på nya koncept gällande bilburen mobilitet, uppkoppling och digitalisering. Här ligger tonvikten på SEAT.

SEAT-ordföranden, Luca de Meo: ”Om vi vill ställa om från biltillverkare till ett mobilitetsföretag och engagera oss i det som kallas industri 4.0, måste vi helt enkelt göra mjukvara till ett kärnkompetensområde. Nya SEAT:CODE kommer att ge oss en boost i detta nya scenario, i vilket vi måste vara resoluta och ge våra kunder mervärde.” de Meo sa vidare att ”det nya centret kommer att förläggas till Barcelona, vilket är helt i linje med vår dröm att göra denna stad till en av världens hotspots när det gäller digitalisering.

Förstärkning av strukturen för att vinna synergieffekter

Företaget meddelade också att man skapar en ny IT-struktur, under ledning av Sebastian Grams, ny CIO på SEAT, samt att Carlos Buenosvinos utsetts till CTO för det nyskapade centret. Teamet på Metropolis:Lab kommer att integreras i det nya centret och fortsätta att utveckla lösningar för bättre mobilitet och också ta tillvara synergieffekter med teamet vid mjukvaruutvecklingscentret.

                                                                                                                                

SEAT:s CIO, Sebastian Grams, underströk att ”SEAT:CODE är en bekräftelse på företagets engagemang för att bli ett riktmärke i branschen när det gäller fordonsdigitalisering och utveckling av nya mobilitetslösningar. Dessutom kommer det nya centret att göra det möjligt för oss att utnyttja synergieffekterna inom företaget med andra team, t.ex. XMOBA som utvecklar och implementerar nya mobilitetskoncept.”

Sebastian Grams är 39 år och har två examina i industriteknik och en Ph.D. från universitetet i Karlsruhe. Han har gjort karriär inom Volkswagen-koncernen där han innehaft olika befattningar på AUDI med ansvarsområden inom IT och teknikutveckling. Sedan i januari i år har han även ingått i ledningsgruppen för Metropolis:Lab.

Carlos Buenosvinos, 36, har en examen i Advanced IT Engineering från Polytechnic University of Catalonia (UPC) och har under hela sin karriär arbetat inom tekniksektorn. Fram till april i år var han Vice-president for Technology på XING, Tysklands webbtjänst för professionella nätverk, en befattning han innehade i tre år. Tidigare har han arbetat på flera poster med olika ansvarsområden inom teknik, t.ex. som CTO på Atrápalo och Emagister.

Nu rekryteras 100 specialister

Chef för nya SEAT:CODE kommer att vara CTO Carlos Buenosvinos. Han kommer att leda ett team med fler än 100 specialister på programutveckling. Urvalsprocessen för dessa nya digitala profiler är i full gång, och målet är att sätta samman ett team som kan göra SEAT:CODE till ett globalt mönstercenter för utveckling av mjukvara avsedd för mobilitetssektorn. För alla som känner sig manade att skicka in sitt CV och vara med i ansökningsprocessen, har företaget lagt upp en webbplats speciellt för detta: www.welovesoftware.seat.

 

   

SEAT är det enda bilföretag som designar, konstruerar, tillverkar och marknadsför sina bilar i Spanien. Det multinationella företaget, som ingår i Volkswagen-koncernen, har sitt huvudkontor i Martorell (Barcelona), exporterar 80% av sina bilar och är verksamt i 80 länder på alla fem kontinenter. 2018 sålde SEAT 517.600 bilar (den högsta siffran i företagets 68-åriga historia), visade en vinst efter skatt på 294 miljoner euro (ca 3,1 miljarder kr) och en omsättning på nästan 10 miljarder euro (ca 106 miljarder kr).

SEAT-koncernen har fler än 15.000 anställda och tre produktionsanläggningar – Barcelona, El Prat de Llobregat och Martorell – där de mycket populära modellerna Ibiza, Arona och Leon tillverkas. Dessutom tillverkas Ateca i Tjeckien, Tarraco i Tyskland, Alhambra i Portugal och Mii i Slovakien. 

Det multinationella företaget har en teknikavdelning som fungerar som ett kunskapscenter där fler än 1.000 ingenjörer arbetar med att utveckla innovativa lösningar. SEAT är det spanska företag som satsar mest på forskning och utveckling. Den senaste uppkopplingstekniken finns redan integrerad i företagets modellutbud, och SEAT är för närvarande starkt engagerat i en global digitaliseringsprocess för framtidens mobilitet.