23 mar 2021 | Pressmeddelande

Produktionsstart för eldrivna Audi Q4 e-tron

Audi går tillbaka till sina rötter. Produktionen av Audi Q4 e-tron har nu startat i Zwickau, själva födelseorten för det tyska märket. Modellen är Audis första helt eldrivna suv som tillverkas i Tyskland och det sker CO2-neutralt redan från början. Audi Q4 e-tron byggs på Volkswagen-koncernens modulära elbilsplattform (MEB), en mångsidig och flexibel arkitektur som är utvecklad för en mängd eldrivna modeller med stora synergier.

  • Audi Q4 e-tron tillverkas i tyska Zwickau där Audi-märket grundades.
  • MEB-plattformen skapar synergier och stora utrymmesfördelar
  • CO2-neutral produktion även i Zwickau
  • Elbilsoffensiv med 20 helt eldrivna modeller till 2025
  • Elbilsproduktion i Ingolstadt under 2022

Vid flermärkesanläggningen i Zwickau kommer Audi Q4 e-tron rulla av samma produktionslina som Volkswagen ID.4. Här tillverkas den kompakta elbilen som, tack vare MEB-arkitekturen, erbjuder utrymmen som i en betydligt större bil. Vid sidan av sina kollegor från Volkswagen har över hundra Audi-experter förberett produktionsstarten – alltifrån produktionsplanering till kvalitetssäkring och teknisk utveckling. Pressverktygen för att tillverka karossdelar kommer från Audis egen verktygstillverkning. Med sin uttrycksfulla design bjuder Audi Q4 e-tron på stora utmaningar när det kommer till precision och perfektion i karossen. Audis verktygsmakare från Ingolstadt och Neckarsulm var därför involverade redan från de första utvecklingsstegen. Processen för att testa pressverktygen, som väger många ton, genomfördes även i Audis egna anläggningar.

Peter Kössler, chef för Produktion- och Logistik i AUDI AG:s ledningsgrupp: “Samarbetet mellan märkena i Zwickau visar än en gång på den stora potentialen för synergier inom Volkswagen-koncernen. Produktionsstarten för Audi Q4 e-tron kan tillskrivas det fantastiska teamarbetet mellan Volkswagen- och Audi-kollegor. Vår kompakta eldrivna SUV är utan tvekan en sann Audi som kommer övertyga våra kunder med sin höga kvalitet och användbarhet i vardagen.”

Produktionsort med anor

Zwickau och märket Audi har en lång gemensam tradition. Redan 1909 etablerades Audi här i samband med att märket föddes. Idag har Volkswagen-fabriken omvandlats till att enbart tillverka helt eldrivna modeller och är nu en integrerad del i koncernens elbilsoffensiv.

Elbilsoffensiv som accelererar

Audi Q4 e-tron kommer att ha världspremiär i mitten av april och lanseras i Europa i sommar. Audis elbilsoffensiv fortsätter därmed att accelerera. Fram till 2025 planerar Audi att lansera mer än 20 helt heldrivna modeller och samtidigt bredda programmet med laddhybrider. De två Audi-anläggningarna i Ingolstadt och Neckarsulm kommer också att ställas om för att tillverka helt eldrivna modeller.  Redan under 2022 rullar den första elbilen av monteringslinan i Ingolstadt. Modellen bygger på den nya PPE-plattformen (Premium Platform Electric) som Audi utvecklat tillsammans med Porsche.

Audi Q4 e-tron lanseras i det växande segmentet av kompakta suvar. För Audi-kunder innebär den ett prismässigt attraktivt insteg till eldriven premiummobilitet. Den kompakta suven erbjuder inte bara interiört utrymme motsvarande en större modell, utan även en digital förarmiljö med tillvalet augmented-reality head-up display som banbrytande i sitt segment.

Klimatneutral produktion i Zwickau

Produktionen av Q4 e-tron är klimatneutral redan från start. Zwickau-anläggningen täcker hela energibehovet genom att använda 100% förnybar energi och ett högeffektiv kraftvärmeverk. Audi fortsätter även arbetet med att sänka CO-utsläppen i hela värdekedjan. När Audi Q4 e-tron når slutet av livscykeln kommer batteriet att återanvändas i s.k. 2nd Life-koncept eller återvinnas för att användas som källa till råmaterial.