01 jul 2022 | Pressmeddelande

Thomas Schäfer utnämnd till ny styrelseordförande för SEAT S.A.

Tillsammans med Wayne Griffiths, VD för SEAT S.A., kommer Schäfer att driva på CUPRAs tillväxt och företagets omvandling i syfte att positionera Spanien som en elbilsnav i Europa.

Martorell, 01 juli 2022. Thomas Schäfer, VD för märket Volkswagen, har utsetts till styrelseordförande för SEAT S.A. med tillträde den 8 juli 2022. Denna utnämning ligger inom ramen för de senaste förändringarna i koncernen med verkan från och med den 1 juli, inklusive Schäfers utnämning till ny medlem i koncernledningen med ansvar för varumärkesgruppen ”Volym”, som innefattar Volkswagen, Volkswagen Transportbilar, SEAT/CUPRA och ŠKODA. Det gemensamma målet: Att intensifiera och påskynda samarbetet inom varumärkesgruppen, utnyttja den fulla synergipotentialen och på ett hållbart sätt minska kostnader och komplexitet.

Schäfer efterträder Thomas Schmall i styrelsen för bolaget. Tillsammans med Wayne Griffiths, VD för SEAT S.A., kommer Schäfer att driva på CUPRAs tillväxt och företagets omvandling i syfte att positionera Spanien som en elbilsnav i Europa. Under de senaste månaderna, under Schmalls tid, har man lagt grunden med milstolpar som den banbrytande Future: Fast Forward-projektet, mobiliseringen av ett investeringsprogram på 10 miljarder euro tillsammans med partners och lokaliseringen av en planerad Volkswagen Group Gigafactory i Valencia.

“De kommande åren kommer att bli både spännande och utmanande för SEAT/CUPRA”, sa Thomas Schäfer. "Företaget driver fram viktiga strategiska projekt för hela Volkswagen-koncernen: tillväxten av verksamheten, liksom elektrifieringen av Spanien, med design, utveckling och produktion av de urbana elbilsmodellerna för våra volymmärken. Med sin expertis och passion kommer vårt spanska team att spela en viktig roll för den övergripande framgången. Jag ser fram emot att stödja SEAT/CUPRA på dess väg in i framtiden som en stark, engagerad partner inom varumärkesgruppen.", tillade SEAT S.A.s nya styrelseordförande.

Thomas Schäfer har lång erfarenhet från den internationella fordonsindustrin. Den kvalificerade maskiningenjören inledde sin karriär på Daimler AG i Stuttgart 1994, där han hade olika chefsbefattningar.

Schäfer kom till Volkswagen-koncernen 2012 och var initialt chef för koncernens internationella produktionsenhet, där han ansvarade för CKD-projekt och förhandlingar om nya produktionsanläggningar. Schäfer tillträdde som ordförande och VD för Volkswagen Group South Africa 2015 och ansvarade för Volkswagens verksamhet i Sydafrika och utvecklingen av koncernens varumärken i regionen Afrika söder om Sahara. Schäfer utsågs till styrelseordförande för ŠKODA AUTO a. s. i augusti 2020.