28 nov 2022 | Pressmeddelande

Stark seger för ABT CUPRA XE vid finalen i Extreme E i Uruguay

Med hög fart och bra flyt hela vägen tog svenska motorstjärnan Klara Andersson och Nasser Al-Attiyah hem segern i finalen av Extreme E.

  • I klar ledning från start till mål visade Klara Andersson och Nasser Al-Attiyah på styrkan och tillförlitligheten hos den helt eldrivna tävlingsbilen CUPRA Tavascan XE
  • ABT CUPRA-förarna körde med mycket gott självförtroende och bra tempo under hela helgen

ABT CUPRA XE avslutade Extreme E säsong 2 i triumf genom att vinna Energy X Prix i Uruguay, 26-27 november.

Förarna Nasser Al-Attiyah och Klara Andersson som höll högt tempo genom hela helgen, satte snabbaste tid i både Q1 (trots fem sekunders straff) och Q2, och gick raka vägen till final.

I de tuffa och blåsiga förhållandena under finalhelgen var starten avgörande, Al-Attiyah gjorde en fantastisk sådan och utnyttjade verkligen prestandan fullt ut hos den helelektriska tävlingsbilen, CUPRA Tavascan XE, för att efter två varv på den utmanande banan gå in för byte med en ledning på 3,3 sekunder.

Efter ett perfekt byte utökade Andersson ABT CUPRA XEs ledning till fem sekunder under första varvet. Liksom Al-Attiyah levererade hon sedan felfritt och kunde gå i mål med 3,42 sekunder tillgodo.

Teamets första seger i serien 2022 flyttar ABT CUPRA XE upp till sjätte plats i poängställningen, efter att även ha slutat på pallen i den näst sista omgången av serien i Chile.

Segrarna för teamet har låtit vänta på sig under Extreme E säsong 2, så att få ta hem sista racet i finalen och fira överst på pallen kunde inte blivit en bättre säsongsavslutning för ABT CUPRA XE.

"Vi gjorde en bra start med fullt fokus och de två första varven var verkligen fantastiska", sa Al-Attiyah och fortsatte, ”Det var inte lätt, men tack vare Klara och CUPRA-teamet gjorde vi en fantastisk helg och vi är väldigt nöjda. Den här vinsten har vi väntat på hela säsongen, och jag vill tacka alla som har stöttat oss under 2022.”

"Att få min första riktiga tävlingshelg med CUPRA och att då hamna högst upp på pallen är en fantastisk känsla", sa Andersson och fortsatte, "Vi har hållt en hög nivå tempomässigt hela helgen och hastigheten och prestandan hos CUPRA Tavascan XE gjorde att jag bara kunde gå ut och njuta av min körning i finalen – det var bara perfekt. Jag hade inte kunnat vinna utan Nasser och stödet från CUPRA-teamet så klart och jag är väldigt känslosam just nu. Hela Energy X Prix-helgen här i Uruguay har varit otrolig.”