27 jan 2023 | Pressmeddelande

ABT CUPRA XE säsong 2023: Klara Andersson tar plats bakom ratten tillsammans med Nasser Al-Attiyah

Klara Andersson blev blixtinkallad som reserv till de två sista deltävlingarna i Extreme E 2022 och levererade genast imponerande resultat, nu tar den svenska motorsportstjärnan plats i ABT CUPRA XE teamet på heltid och tävlar i Extreme E 2023.

  • CUPRA fortsätter sitt engagemang inom eldriven racing och bekräftar sitt deltagande i Extreme E säsongen 2023
  • Motorsportstjärnan Klara Andersson tar plats i ABT CUPRA XE teamet på heltid tillsammans med Nasser Al-Attiyah som fortsätter även 2023
  • Teamet presenterar också en uppdaterad version av den helt eldrivna tävlingsbilen CUPRA Tavascan XE som matchar UrbanRebels design med sin flerlagers- och kameleontfärgade kaross

ABT CUPRA XE fortsätter tävla i Extreme E under 2023 och presenterar sin nya föraruppställning samt tävlingsbilen, Tavascan XEs nya utseende. I år får Nasser Al-Attiyah sällskap av Klara Andersson efter deras imponerande prestationer under förra året, bland annat en pallplats i Chile i september och lagets seger i Energy X Prix i Uruguay i november.

Extreme E syftar till att uppmuntra oss alla att vidta positiva åtgärder för att skydda planetens framtid, för att visa hur vi kan förhindra ytterligare skador och bidra till ökad hållbarhet genomför man därför elektrifierad racing på platser som idag hotas av klimatförändringar. CUPRA har varit en del av Extreme E redan från början – tillsammans är de en perfekt matchning och delar flera värderingar, bland annat jämställdhet och hållbarhet. Extreme E är den enda stora racingtävlingen som har mix-gender-teams, det matchar CUPRAs engagemang för jämställdhet. Att vara en del av CUPRAs tribe handlar inte bara om kön, utan också om anda, inställning och attityd. CUPRA var det första bilmärket som tillkännagav sitt deltagande i Extreme E, tillsammans med ABT Sportsline som teamets huvudpartner.

Efter att ha avslutat sin andra säsong, som kulminerade på en sjätteplats totalt sett, fokuserar ABT CUPRA XE-teamet på att nå konsekventa resultat under sin tredje säsong. Nu, i sin andra säsong för ABT CUPRA XE, kommer den femfaldige Dakar-vinnaren Nasser Al-Attiyah (2011, 2015, 2019, 2022 och 2023) att samarbeta med World RX-stjärnan Klara Andersson.

Den här säsongen har teamets tävlingsbil fått ett nytt utseende som matchar UrbanRebel, Formel e-bilen ABT CUPRA GEN3 och CUPRA e-Racer. En flerlagers- och kameleontfärgad kaross som kombinerar djuplila och neongult. Denna helt eldrivna offroad-racer visar upp formspråket hos kommande CUPRA Tavascan, märkets andra 100% eldrivna modell, som är designad i Barcelona och kommer att nå Europa och världen under 2024.

Extreme E-serien förstärker utvecklingen av CUPRAs elektrifieringsarbete och  samtidigt främjar den elektrifiering, hållbarhet, miljömedvetenhet och jämställdhet.

Xavi Serra, Head of CUPRA Racing: "Under vår andra säsong gjorde vi stora framsteg när det gäller att förstå hur vi arbetar bäst som ett team. Vi avslutade säsongen med ett starkt resultat och är angelägna om att bygga vidare på det. Vårt mål är tydligt: Vi är här för att kämpa om titeln. Genom att få med Klara i laget får vi ett vinnande team, och jag ser verkligen fram emot att se både henne och Nasser tävla igen."

Tävlingsbilen Tavascan XE med Klara Andersson bakom ratten kommer att visas upp under helgens Race of Champions, 28-29 januari, i Pite Havsbad. Den första tävlingshelgen för Extreme E-säsongen är planerad till den 11-12 mars i Saudiarabien.

I år har CUPRA utökat sitt racingengagemang genom att gå med i ABT för att tävla i Formel E. ABT CUPRA-teamet inledde sin Formel E-säsong den 14 januari i Mexico City och nästa race går i Saudiarabien 27-28 januari.