09 nov 2022 | Pressmeddelande

Nya innovativa assistanssystem i ID. Buzz

Med ett kort tryck på blinkerspaken kan bilen göra ett assisterat filbyte på motorvägen. Den kan använda sig av insamlad svärmdata och lära sig återupprepa en parkeringsmanöver – Volkswagen ID. Buzz introduceras med nya intelligenta förarhjälpsystem som kan göra körningen ännu bekvämare och samtidigt öka säkerheten. Detta ligger i linje med Volkswagens åtagande att göra den senaste tekniken tillgänglig för många bilförare.

"I ID. Buzz möter ikonisk design innovativ teknik, något som återspeglas i nya komfort- och assistanssystem. Vi tar nästa steg på vägen mot högautomatiserad körning med hjälp av svärmdata i den senaste versionen av Travel Assist", förklarar Kai Grünitz, styrelseledamot med ansvar för utveckling. ”Det här ligger i linje med Volkswagens åtagande att erbjuda förstklassig teknik och innovationer i så många modeller som möjligt.”

Volkswagen använder helt integrerade assistanssystem av den senaste generationen i ID. Buzz. Tillvalen Travel Assist med svärmdata3/4 och Park Assist Plus med minnesfunktion3 är ett perfekt exempel på detta. Dessa system kan också beställas som tillval för alla andra nytillverkade ID-modeller, från ID.3 och ID.4 upp till ID.5.

Travel Assist med svärmdata3/4

Travel Assist (tillval) kan hålla bilen kvar i sitt körfält, hålla ett avstånd till framförvarande fordon och också se till att bilen håller den maximala hastighet som föraren ställt in. Systemet använder sig bland annat av det adaptiva filhållningssystemet. Detta system håller aktivt bilen mitt i sitt körfält. Travel Assist anpassar sig efter förarens körstil och kan också hålla bilen längre till vänster eller höger i sitt körfält istället för exakt i mitten. Travel Assist levereras också med förutseende farthållare och kurvtagningshjälp. Här kan fordonets hastighet anpassas till gällande hastighetsbegränsningar och vägens beskaffenhet (kurvor, rondeller etc.).

Nya Travel Assist-funktioner. Om anonymiserade svärmdata finns att tillgå från andra Volkswagen-modeller, kan Travel Assist med svärmdata använda en enda identifierad vägmarkering för att hålla bilen kvar i sitt körfält. I detta fall kan assistanssystemet även var aktivt på landsvägar utan till exempel en körfältsmarkering i mitten. Travel Assist blir alltså mer användbart genom svärmdata, vilket förbättrar komforten och assistansnivån för kunden.

Svärmdata från bilparken. Med hjälp av svärmdata tar Volkswagen nästa steg mot högautomatiserad körning. De anonymiserade svärmdatan som genereras av alla bilar från Volkswagen-koncernen ute på vägarna samlas i kartmaterial med specifika egenskaper från området runt fordonet, som filmarkeringar och vägskyltar, och överför automatiskt denna information till molnet. Därifrån skickas individuellt anpassade data till de uppkopplade Volkswagen-modellerna som körs längs de aktuella vägavsnitten. Databasen växer hela tiden tack vare det ökade antalet uppkopplade fordon.

Assisterade filbyten från 90 km/h. När man kör på motorväg i hastigheter över 90 km/h kan Travel Assist med hjälp av svärmdata aktivt hjälpa föraren att byta fil om så önskas. Vid aktivering kan filbytesprocessen startas och utföras genom att man trycker på blinkersspaken. För att åtgärden ska kunna slutföras får sensorerna inte ha upptäckt några föremål runt bilen och den kapacitiva ratten måste kunna känna av förarens händer. ID. Buzz styr sedan automatiskt in sig i önskat körfält. Föraren kan när som helst ingripa och ta över manövern.

Park Assist Plus med minnesfunktion3 gör att bilen kan köra in i parkeringsluckor på egen hand

Det andra assistanssystemet (tillval) i ID. Buzz är Park Assist Plus med minnesfunktion. Detta innovativa förarhjälpsystem kan användas för att lära bilen upp till fem olika parkeringsmanövrar. Minnesfunktionen kommer ihåg parkeringsprocedurerna i hastigheter under 40 km/h och täcker avstånd på upp till 50 meter. Detta gör det möjligt att parkera bilen i till exempel i en carport eller ett garage. Föraren behöver bara parkera bilen en gång och spara parkeringsproceduren. ID. Buzz kan sedan upprepa den inlärda parkeringsmanövern på egen hand. Allt föraren behöver göra är att övervaka situationen.

Efter aktivering i parkeringsmenyn kan Park Assist Plus3 också söka efter en parkeringsficka och utföra parkeringsmanövern. När man kör förbi en parkeringsficka, kan det intelligenta assistanssystemet upptäcka lämpliga parkeringsluckor längs vägen. Föraren behöver då bara stanna vid den valda parkeringsplatsen, trycka ner bromsen och aktivera och övervaka parkeringsförloppet. Förarhjälpsystemet parkerar ID. Buzz med hjälp av sensorer som övervakar omgivningen – den styr, accelererar, bromsar och växlar. Den kan också fortsätta med de parkeringsmanövrar som föraren startat och om möjligt slutföra dem. Systemet hjälper dig också när du ska köra ut från parallella parkeringsplatser igen.

Brett utbud av förarassistanssystem

Förutom Travel Assist med svärmdata och Park Assist Plus med minnesfunktion, har ID. Buzz även andra förarassistanssystem som kan bidra till ökad körsäkerhet. Följande assistanssystem ingår som standard: swerve support3, bromssystem för mötande fordon vid sväng3, trötthetsvarnare3, Autonomous Emergency Braking3 Front Assist with Pedestrian and Cyclist Monitoring3, filhållningsassistenten Lane Assist 3, Dynamic Road Sign Display3, samt Car2X-funktionen för trafikvarning3, där fordon informerar varandra om kritiska situationer i närområdet. Andra assistanssystem finns också som tillval. Dessa är den adaptiva farthållaren ACC stop & go3 (se Travel Assist för ingående funktioner), billarm med kupéövervakning, det nyckellösa lås- och startsystemet Advanced, Park Assist Plus3, Area View3 och filbytessystemet Side Assist3.

3Förarassistansfunktionen kan endast användas inom systemets gränser. Föraren måste alltid vara beredd på att gripa in och ta över från assistanssystemet. Dessa system fritar inte föraren från sitt ansvar att köra försiktigt och uppmärksamt. Funktionen kan inaktiveras när som helst.

4Travel Assist med svärmdata: Systemet kan användas upp till bilens topphastighet. Endast i kombination med ett navigationssystem. Endast i kombination med en aktiv We Connect-konto. Online-komponenterna i Travel Assist med svärmdata kan endast användas om mobilnätet har täckning och om relevanta sekretessinställningar har aktiverats. Online-komponenten kan när som helst avaktiveras i We Connect-ID. app. Online-komponenten Travel Assist finns tillgänglig i följande länder: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Ungern och Österrike. För att aktivera online-funktionerna behöver du ett Volkswagen ID-användarkonto och måste logga in på We Connect med ditt användarnamn och lösenord. Ett separat We Connect-avtal måste också tecknas med Volkswagen AG online. Efter leverans av bilen har du 90 dagar på dig att aktivera online-komponenten Travel Assist med svärmdata. När denna period har löpt ut, kommer den första 3-åriga användningsperioden (gratis) för online-komponenten Travel Assist med svärmdata att starta. En integrerad internetuppkoppling gör det möjligt att använda online-komponenten Travel Assist med svärmdata. Kostnaderna för datatrafik inom Europa betalas av Volkswagen AG där täckning finns. Beroende på mobilabonnemangets taxa kan extra kostnader tillkomma vid dataöverföring via internet (t.ex. roamingavgifter), särskilt om du använder den utomlands. För att kunna leverera denna tjänst måste vissa personuppgifter överföras – till exempel fordonets plats och IP-adress. Mer information om databehandling finns i integritetspolicyn för Travel Assist med svärmdata. Tillgängligheten av de enskilda tjänster som beskrivs i paketen kan variera beroende på land. Tjänsterna är tillgängliga under avtalsperioden och kan komma att ändras eller upphöra under avtalsperioden. Mer information hittar du på connect.volkswagen-we.com och hos din Volkswagen-återförsäljare. Information om mobilavgifter finns hos din mobiloperatör.