25 jan 2023 | Pressmeddelande

Andreas Mindt utsedd till ny designchef för Volkswagen

Det kommer att ske en förändring på chefsposten för Volkswagen Design: Andreas Mindt, för närvarande chef för Bentley Design, kommer från och med den 1 februari 2023 att leda designfunktionen på märket Volkswagen. Han efterträder Jozef Kabaň som har utsetts till Creative Art Director Volkswagen.

Andreas Mindt kommer att rapportera direkt till Kai Grünitz, medlem i styrelsen för märket Volkswagen med ansvar för teknisk utveckling. Som en del av sin nya roll på Volkswagen Group Future Center Europe i Potsdam kommer Jozef Kabaň att utveckla framtidsinriktade mobilitetslösningar för märket Volkswagen.

– Som designchef för märket Volkswagen visade Jozef Kabaň att design handlar om mer än att bara styla enskilda modeller. Genom sitt designordförråd har han redan satt sin prägel på hela vårt sortiment. I sin nya roll som Creative Art Director kommer han framöver att ha ett nära samarbete med Future Center i Potsdam. På styrelsens vägnar vill jag tacka honom för hans orubbliga engagemang som designchef. Samtidigt är jag glad över att vi för vårt varumärke har kunnat få Andreas Mindt – en internationellt erfaren och respekterad designer från Volkswagen-koncernen. Andreas Mindt kommer att forma Volkswagens formspråk i den kommande avgörande fasen av vår omställning. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med honom, säger Kai Grünitz.

Andreas Mindt började sin karriär inom Volkswagen-koncernen 1996 efter att ha tagit examen vid Pforzheim University School of Design. Redan 2014 hade han haft flera olika positioner på Volkswagen, bland annat arbetade han med designen av den första generationen Tiguan och med exteriördesignen av Golf 7.

Från 2014 till 2021 ledde han omställningen av Audis exteriördesign från Audi A1 till Audi e-tron GT och från Audi Q3 till Audi Q8. Från 2021, som chef för Bentley Design, fick han uppdraget att definiera Bentleys nya designspråk som presenterades förra sommaren med Bentley Batur.

Jozef Kabaň studerade produkt- och industridesign vid Academy of Fine Arts and Design i Bratislava, Slovakien, och tog 1997 en masterexamen i fordonsdesign vid Royal College of Art i London. 2019 tilldelades han titeln Dr. h. c.

Kabaň inledde sin karriär på Volkswagen Design 1993 och var med och designade bland annat Bugatti Veyron. 2003 flyttade han till Audi som chef för exteriördesignen. Kabaň var designchef för ŜKODA mellan 2008 och 2017. Efter tre år som chefsdesigner på två bilmärken utanför Volkswagen-koncernen återvände han 2020 till Volkswagen som designchef.