14 mar 2023 | Pressmeddelande

Mjukvaruppdateringar i Audi Q4 e-tron ger OTA och flera nya funktioner

Audi fortsätter vidareutveckla Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron och uppdaterar alla levererade bilar t.o.m. årsmodell 2022 med programvaruversionen 3.2. Den nya programvaran är redan standard i alla bilar från modellår 2023 och gör att kommande programuppdateringar kommer att kunna göras trådlöst via Over-the-Air.

  • Nytt gränssnitt möjliggör kommande Over-the-Air-uppdateringar
  • Fler connect-funktioner till bilen och i myAudi-appen
  • Optimerad snabbladdning
  • Plug and Charge med Audi charging service

Mjukvaruuppdateringen för Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron gör det även möjligt att skapa personliga användarprofiler. En annan nyhet är att resan kan förplaneras i myAudi-appen och skickas vidare till bilen samt att navigationsdata, som till exempel de senaste resmålen kan sparas. Via myAudi-appen kan användarna nu även se var bilen står parkerad och läsa av olika statusmeddelanden.

Förbättrad laddning hemma
Programuppdateringen ger också ett mervärde vid hemmaladdning. Funktionen ”Föredragen laddningstid”, där det går att ställa in ett laddningsfönster, hjälper kunderna att ladda vid lågkostnadstider, till exempel nattetid, och dra nytta av en variabel eltaxa. En timerfunktion i bilen och myAudi-appen gör det också bekvämare att ladda. Vid förkonditioneringen med avfärdstimern tillförs energin som behövs för att värma upp kupén från en extern energikälla – till exempel en väggbox eller en offentlig laddningspunkt.

Med den nya programvaran optimeras även förbrukningen tack vare att värmehanteringssystemet omarbetats så att det tar hänsyn till utomhustemperaturen och laddningsstatusen när batteriet konditioneras.

Snabbladdning upp till 135 kW
En förbättrad styrning av laddningseffekten jämfört med programversion 2.3 möjliggör också snabbladdning på upp till 135 kW*. Det går dessutom att välja en batteriskyddsfunktion, som automatiskt begränsar laddningsnivån till 80 procent och därmed håller batteriet på en ideal laddningsnivå för vardagskörning.

Plug & Charge med Audi charging service
Uppdateringen kommer också att möjliggöra Plug & Charge tillsammans med ett laddningsavtal från Audi charging service. Vid kompatibla laddningsstationer godkänner och aktiverar fordonet automatiskt laddningsstationen när laddningskabeln är ansluten. Fakturering sker också automatiskt via Audi charging service-avtalet.

Audi Q4 e-tron – nu ännu mer personlig
Audis temavärldar i myAudi-appen gör det enkelt för kunderna att individualisera interiören i sin Q4 e-tron efter eget tycke och smak med bara några få steg. Kunderna kan till exempel anpassa orienteringsbelysningen i bilen och de bakgrundsbilder som visas på mittdisplayen.

Berörda kunder informeras via brev
Alla Q4 e-tron från och med modellår 2023 kommer också att ha Plug & Charge och möjlighet att trådlöst ta emot mjukvaruuppdateringar via Over-the-Air-gränssnittet. De som äger en Q4 e-tron som ännu inte är utrustad med den nya programvaran, kommer att få individuell information via brev och från sin Audi-återförsäljare om hur man går till väga med uppdateringarna. För att undvika väntetider sker kallelsen och programuppdateringarna i flera omgångar.

 

 

* Batteriets laddningstid och effekt kan variera beroende på olika faktorer som omgivnings- och batteritemperatur, användning av andra landsspecifika kontakter, användning av förkonditioneringsfunktionen (t.ex. fjärrstyrd luftkonditionering av bilen), strömtillgång vid laddningsstationen, laddningsstatus och batteriets ålder. Laddningseffekten minskar när laddningsnivån ökar. Laddningsförluster ingår.

Bränsle-/elförbrukning och utsläppsvärden för ovanstående modeller:

Audi Q4 e-tron**

Elförbrukning, bl. körning (kWh/100 km): 18,5–16,7 (WLTP); CO 2-utsläpp (g/km): 0
Audi Q4 Sportback e-tron**
Elförbrukning, bl. körning (kWh/100 km): 19,0–16,3 (WLTP);CO 2-utsläpp (g/km): 0

**Uppgifterna gäller ej enskilda, specifika fordon och utgör inte en del av erbjudandet utan är endast till för att möjliggöra jämförelser mellan de olika fordonstyperna. Extrautrustning och tillbehör (påbyggnader, olika däckformat osv.) kan ändra relevanta fordonsparametrar, som t.ex. vikt, rullmotstånd och aerodynamik, och i kombination med väder- och trafikförhållanden och individuell körstil kan detta påverka bilens elförbrukning och prestanda. Uppgifter om förbrukning i intervall beror på vald fordonsspecifikation. De angivna förbruknings- och utsläppsvärdena har fastställts i enlighet med lagspecificerade mätmetoder (WLTP).