24 apr 2024 | Pressmeddelande

Škoda gör entré i det populära racingspelet Gran Turismo med den exklusiva virtuella konceptbilen Škoda Vision Gran Turismo

Škoda introducerar idag, den 24 april, det helelektriska designkonceptet Škoda Vision Gran Turismo. En spektakulär digital konceptbil i racingspelet Gran Turismo 7 på PlayStation, vilket ökar den tjeckiska biltillverkarens närvaro i den digitala racingvärlden. Något som både visar på Škodas dedikation till innovation och digitalisering inom motorbranschen liksom firar märkets långa historia inom motorsport. Škoda Vision Gran Turismo har totalt fyra elektriska motorer och erbjuder en total effekt om 800 kW* på alla fyra hjul.

För första gången debuterar Škoda, både som varumärke och med designkonceptet Škoda Vision Gran Turismo i det populära PlayStation-spelet Gran Turismo 7 som simulerar racing på både PlayStation 4 och 5. Den virtuella konceptbilen är utvecklad och speciellt framtagen för den digitala plattformen och är en helelektrisk racingbil som tar plats i spelets kategori Vision. Škoda Vision Gran Turismo är svaret på det som efterfrågats av kunder och användare av det populära spelet och är ytterligare ett sätt att visa sin dedikation till innovation, digitalisering och att upptäcka nya målgrupper samt svara på spelcommunityts efterfrågan.

Den virtuella Škoda Vision Gran Turismo hämtar inspiration från den verkliga Škoda 1100 OHC Spider från 1957. Med Škodas designchef Oliver Stefani i spetsen, har Škodas designteam skapat en spektakulär en-sitsig helelektrisk virtuell bil som kombinerar designelement från den legendariska 1100 OHC med flera nya detaljer som exempelvis en delad bakvinge. På Škoda Vision Gran Turismo skymtas också en del karaktäristiska drag från Škodas designspråk Modern Solid. Exempel är de T-formade lyktorna och den matta färgen Explorer Green

Designmässigt bjuder Škoda Vision Gran Turismo på en modern och futuristisk framtoning. Skarpa linjer, markanta kanter och aktiv aerodynamik. Bilens delade bakvinge rör sig dynamiskt anpassad till bilens körstil för att minska luftmotståndet och öka förarens kontroll och styrning. Škoda Vision Gran Turismo erbjuds med två färger; en som för minnet tillbaka till Škoda 130 RS, som vann dubbelt upp under rallyt i Monte Carlo 1977, den andra färgen, Explorer Green, representerar Škodas helelektriska framtid och som även skymtades på konceptbilen Vision 7S.

Škoda Vision Gran Turismo är utformad för effektiva och enastående köregenskaper men väger endast 1,300 kg och kombinerar en längd på cirka 4,41 meter och en bredd på närmare 1,95 meter. Fyra elmotorer, drivna av ett 87 kWh stort litium-jon-batteri ger en imponerande effekt. De synkrona (och borstfria) elmotorerna med permanenta magneter sitter i par, en på framaxeln och en på bakaxeln. Varje motor ger 200 kW och 25 000 varv per minut, vilket resulterar i en total systemeffekt på 800 kW*. Maximala vridmomentet är 1,020 Nm och ger en sömlös acceleration genom den steglösa växellådan. Fyrhjulsdriften optimerar fördelningen av vridmomentet mellan de två axlarna för bättre kurvtagning och för att säkerställa snabb respons och en dynamisk körupplevelse.

Teknisk specifikation

Drivlina

4× synkrona borstlösa elektriska motorer med permanenta magneter

Maximal systemeffekt

[kW]

800

Maximalt vridmoment

[Nm]

1,020

Maximalt varvtal

[rpm]

25,000

Batterityp

Litium-jon-batteri

Batterikapacitet

[kWh]

87

Växellåda

Steglös

Fram-/bak-/fyrhjulsdrift

Fyrhjulsdrift

Längd

[mm]

4,407

Bredd

[mm]

1,947 

Höjd

[mm]

949

Vikt

[kg]

1,300

- Škodas rötter inom motorsport går tillbaka över 120 år, och kännetecknas av stora framgångar. Nästa steg? Göra entré inom e-racing genom att lansera en ny virtuell konceptbil i världens mest framgångsrika racingspel, Gran Turismo. Škoda Vision Gran Turismo är bryggan mellan vårt förflutna och övergången till en elektrisk framtid med vårt nya designspråk Modern Solid. Våra kunder är utforskare, och den eleganta konceptbilen Škoda Vision Gran Turismo är ett utmärkt sätt att berika deras upplevelse ytterligare samtidigt som vi attraherar nya Škoda-entusiaster, säger Klaus Zellmer, VD på Škoda Auto.

Škoda Vision Gran Turismo är en virtuell konceptbil och inte en verklig bil som kommer att produceras.

*Motsvarar 1071 bromsade hästkrafter som är måttet i Gran Turismo 7. Bromsade hästkrafter används som mått för att tillåta spelarna att enkelt kunna jämföra effekt på både elektriska och icke-elektriska fordon.