29 apr 2024 | Pressmeddelande

Storslagen världspremiär för nya CUPRA Formentor och nya CUPRA Leon

Det okonventionella utmanarmärket bjöd på en storslagen världspremiär när nya CUPRA Formentor och nya Leon visades upp i Madrid. Modellerna har uppdaterats och fått ny design för att fortsätta den framgångssaga som startade vid märkets lansering 2018.

  • Nya CUPRA Formentor och nya CUPRA Leon bär CUPRAs nya designspråk.
  • Modellerna erbjuder ett exklusivt bensinmotoralternativ (TSI), 333 hk (245 kW), med torque splitter (momentfördelare) och Akebono-bromsar (tillval).
  • Nya CUPRA Formentor och CUPRA Leon kommer också att erbjuda den nya generationens laddhybridteknik (eHybrid), med 272 hk (200 kW) och mer än 100 km räckvidd på ren eldrift.
  • Båda bilarna har ett nytt högkvalitativt ljudsystem med 12 högtalare utvecklat i samarbete med Sennheiser.
  • Båda bilarna inkluderar också en ny generation av infotainmentsystem samt en interiör med en mer hållbar konfiguration.
  • CUPRA fortsätter att slå rekord med 56 600 levererade bilar under första kvartalet 2024.

Nya CUPRA Formentor bygger vidare på den stora framgång som crossover-SUV:en redan har uppnått. CUPRA Formentor är märkets bästsäljare och har blivit en ikon för märket. På en konkurrensutsatt A-CUV-marknad toppade den försäljningstabellerna med 120 100 levererade bilar världen över förra året (+23,0 procent jämfört med 2022).  Starka resultat för CUPRA första modellen som är unikt designad och utvecklad för märket.

Under första kvartalet 2024 levererade CUPRA 56 600 bilar, en ökning med 21,4 procent jämfört med Q1 2023, och mars blev en rekortmånad med hela 23 800 leveranser.

“Både CUPRA Formentor och Leon har varit en drivkraft för varumärkets framgång när det expanderar sitt fotavtryck över världen. Det är ett tillvägagångssätt som har varit otroligt framgångsrikt med nästan 600 000 levererade bilar sedan märkets lansering 2018", säger Wayne Griffiths, VD på CUPRA. "Nya CUPRA Formentor och Leon är som ren besatthet av design. Två modeller skapade för att väcka starka känslor och som stärker det extraordinära bandet med vår CUPRA tribe."

Nya CUPRA Formentor och Nya CUPRA Leon, omdesignade och uppgraderade för nästa generation CUPRA Tribe-medlemmar

Den nya exteriören har fått elementen från CUPRAs nya designspråk, med CUPRA-logon på motorhuven, ett djärvt hajnosformat frontparti som tillsammans med de triangulära Matrix LED strålkastarna ger ett aggressivt intryck. Samma triangelljuskoncept ramar in den upplysta CUPRA-logotypen centrerad i ljusrampen bak. De nya matta exteriörfärgerna Century Bronze och Enceladus Grey ger ännu mer karaktär åt båda bilmodellerna.

Den råa känslan från exteriördesignen återspeglas även på insidan med en interiör som blandar sportighet och hållbarhet med en rad digitala lösningar och materialval. Interiören erbjuder hög kvalitetskänsla, nydesignade element som mittkonsolen, och har en mer hållbar set-up, med skålade stolar som antingen är klädda i 73 procent återvunnen mikrofiber eller miljömedvetet läder.

Digitaliseringen står i centrum för förarens fokus. Ett nytt och förfinat HMI, display- och manövreringskoncept, har implementerats i Digital Cockpit bakom ratten samt i det större 12,9”-infotainmentsystemet, med bakgrundsbelysta reglage.

Båda bilarna har ett nytt högkvalitativt ljudsystem med 12 högtalare (tillval) utvecklat i samarbete med ljudexperterna på Sennheiser Mobility. Systemet levererar det rena, karakteristiska Sennheiser-ljudet som är känt och välanvänt av musikskapare och artister över hela världen.

Ett brett utbud av drivlinor erbjuds till båda modellerna: TSI (bensin), eTSI (mildhybrid) och den nya generationen laddhybridmotorer (eHybrid). Den nya generationen av laddhybridteknik levererar 272 hk (200 kW), samtidigt som den erbjuder över 100 km i ren elräckvidd och är nu också kompatibel med snabbladdning (likströmsladdning på upp till 50 kW).

Exklusivt för CUPRA Formentor och CUPRA Leon finns ett bensinmotoralternativ (TSI), som levererar 333 hk (245 kW) med torque splitter (momentfördelare) och som tillval Akebono-bromsar.

Du hittar båda modellernas presskit nedan.

null
Nya CUPRA Leon Sportstourer erbjuder brett utbud av drivlinor för svenska marknaden.