07 maj 2024 | Pressmeddelande

Världspremiär för helt nya Volkswagen California – den mest innovativa California någonsin går att beställa till sommaren

Nya California är som standard utrustad med skjutdörrar på både vänster och höger sida och gör campingbilen mer flexibel än någonsin. Nya California blir också den första campingbilen från Volkswagen Transportbilar som erbjuds med laddhybriddrift, som även inkluderar fyrhjulsdrift. Till Sverige är två av fem versioner aktuella: Beach Camper och Ocean. De campingrelaterade funktioner kan nu styras via en display i bodelen, via infotainmentdisplayen på instrumentbrädan eller via California-appen på en smartphone.

Hannover / Berlin / Södertälje 7 maj 2024 – California är den mest ikoniska husbilen till dags dato. Efter att ha byggt över 280 000 exemplar av denna bästsäljande modell presenterar Volkswagen Transportbilar nu en helt ny generation: Nya California. Den bygger på den långa versionen av den moderna Multivan. Volkswagen Transportbilar har designat om varje del av husbilen och gjort den rymligare, smartare, mer sofistikerad, mångsidigare och mer hållbar. Trots detta följer den fortfarande i de ikoniska föregångarnas fotspår och fortsätter därmed en av bilindustrins större framgångssagor. Volkswagen Transportbilar har naturligtvis behållit viktiga detaljer i California som det uppfällbara taket och en interiör som är noggrant planerad in i minsta detalj. Och självklart är nya California också den perfekta VW-bussen för vardagsbruk och – från en stund till nästa – en campingbil för livets ultimata resor. Allt detta uppnås nu på ett ännu mer raffinerat sätt med hjälp av nya drivlinor, nya assistans- och säkerhetssystem och en ny arkitektur för campingfunktionerna. För första gången någonsin kommer alla versioner av California att vara utrustade med två skjutdörrar som standard – vilket öppnar upp för ännu fler användningsmöjligheter. En annan nyhet i California är laddhybriden med fyrhjulsdrift. Förförsäljningen av nya California, den mest framgångsrika husbilen genom tiderna, börjar till sommaren.

Beach, Coast och Ocean – den perfekta husbilen för alla situationer
Nya California kommer i dessa fem versioner: Beach, Beach Tour, Beach Camper (utrustad med ett minikök) samt Coast och Ocean (var och en med fullt pentry på förarsidan). Det innebär att det återigen finns en komplett husbilsfamilj för de mest skiftande behov och livssituationer. Volkswagen Transportbilar i Sverige erbjuder, som tidigare, versionerna Beach Camper och Ocean på den svenska marknaden. Nya California är också en av tre pelare i Volkswagen Transportbilars husbilssortiment. Den är placerad mellan den mindre Caddy California och den större Grand California. Inom detta breda sortiment är nya California den perfekta allroundbilen och kombinerar på ett idealiskt sätt funktionerna hos en mångsidig VW-buss för vardagsbruk med multifunktionella husbilsegenskaper.

Alltid med uppfällbart tak, alltid med två skjutdörrar
Alla versioner av nya California erbjuder det uppfällbara taket som har en stor öppning fram samt två extra sidorutor i bälgen (alla med myggnät). En annan gemensam egenskap är skjutdörrarna på både vänster och höger sida (i California 6.1 hade versionerna Coast och Ocean endast en skjutdörr på höger sida). I vardagen kan nya California därför lastas och lossas från båda sidor. För första gången kan båda sidor av bilen användas som uteplats under bar himmel. Som tillval kan nu en markis beställas för vänster eller höger sida för att skydda mot regn eller för mycket sol. En annan nyhet: separata säten i stället för soffa bak. Det innebär högre komfort för passagerarna och smartare möbleringsmöjligheter där exempelvis dyra cyklar kan lastas inne i bilen. Sist men inte minst är alla nya California-bilar från Beach Tour-versionen och uppåt även utrustade med en helt ny husbilsstyrenhet i C-stolpen på passagerarsidan. Alla husbilsfunktioner kan styras och kontrolleras via displayen. Alternativt kan funktionerna även styras via en motsvarande app i infotainmentsystemet eller via California-appen på en smartphone. En liten teknisk detalj visar hur genomtänkt nya California är på alla områden: Alla lampor och bakgrundsbelysningen i kupén kan släckas samtidigt med en kort dubbeltryckning på valfri knapp för en av de många ljusinställningarna – en funktion som ofta inte ens finns på lyxhotell.

De viktigaste punkterna
Nya CALIFORNIA i detalj

Multivan är den toppmoderna basen för nya California
Tekniskt är nya California baserade på den innovativa MQB-plattformen (Modular Transverse Matrix) och därmed på den aktuella versionen av Multivan med långt axelavstånd. Husbilen är 5 173 mm lång (föregångare: 4 904 mm) och bredden utan ytterbackspeglar är 1 941 mm (föregångare: 1 904 mm). Höjden 1 990 mm är identisk med föregångaren, vilket gör att den fortsatt klarar av att parkera i de flesta parkeringshus. Det långa axelavståndet på 3 124 mm ger ännu mer plats ombord än i föregångaren. När taket är stängt är den invändiga höjden 1 297 mm och med uppfällt tak blir ståhöjden 2 108 mm. Tack vare MQB-plattformen finns ett brett utbud av förarassistanssystem för nya California som ger extra säkerhet och komfort – exempelvis Travel Assist, som erbjuder en automatiserad körhjälpsfunktion och därmed ökar körkomforten på långa sträckor.

Första California med laddhybriddrift inklusive 4MOTION
Nya California erbjuds med tre drivsystem som alla är kopplade till en automatväxellåda med direktväxling (DSG) och som kan kombineras med alla de olika utrustningsversionerna. Volkswagen Transportbilar i Sverige erbjuder en fyrcylindrig turbodieselmotor (TDI) med en effekt på 110 kW (150 hk) som driver på framhjulen och den nya eHybrid-drivlinan (laddhybrid) med en systemeffekt på 180 kW (245 hk). Nya California är den första MQB-modellen från Volkswagen-koncernen som kombinerar laddhybriddrift med fyrhjulsdrift (4MOTION). Som laddhybrid kan California köras helt elektriskt i vardagssituationer samtidigt som den obegränsat klarar riktigt långa strapatser. Den höga kombinerade effektiviteten hos elmotorn och den högteknologisk TSI (1,5 TSI evo2) möjliggör också en maximal släpvagnsvikt på upp till 2 000 kg. På andra marknader erbjuds även en turboladdad bensinmotor (TSI) till nya California som utvecklar 150 kW (204 hk).

Tvåfärgad lack – en ikonisk detalj för California
Det finns inget annat fordon i världen där tvåtonslackering är så ikonisk som på Folkabussen, så det är bara logiskt att den även finns för California. Som alternativ till de elva enfärgade lackerna finns följande tvåfärgade varianter för New California (upptill respektive nedtill): Mono Silver/Energetic Orange metallic, Deep Black Pearl/Fontana Red metallic och – exklusivt för New California – den nya färgkombinationen Candy White solid/Starlight Blue metallic. Det uppfällbara takets bälgar i tre lager kan konfigureras i dess tre färgerna: Toffee Brown, Glacier Blue och Basalt Grey. Dessutom finns sju olika 16-, 17-, 18- och 19-tums lättmetallfälgar för nya California.

Nya California-serien har den perfekta versionen för alla
De fem versionerna av nya California (varav två erbjuds i Sverige) har utformats för att tillgodose så många livsstils- och resescenarier som möjligt. Jämfört med föregångaren är de nya modellerna utrustade med uttagbara separata säten bak (vardera 24 kg) i stället för ett helt baksäte. Praktiska lådor finns under alla enkelsäten samt i förar- och passagerarsätet fram. Ett stort antal 45 W USB-C-portar ser också till att mobila enheter aldrig får slut på ström. De fem versionerna i detalj:

  • California Beach (ej till Sverige): California Beach med personbilsgodkännande är instegsnivån – det är i grunden en Multivan med manuellt uppfällbart tak. California Beach har sex sittplatser (2+2 separata säten i andra och tredje raden) och plats för två personer att sova under det uppfällbara taket, som kan öppnas och stängas manuellt med en ny, lättanvänd mekanism. Den upphöjda takbädden mäter 2 054 x 1 137 mm i alla nya California-modeller och är utrustad med en bekväm madrass och högklassiga tallriksfjädrar.

  • California Beach Tour (ej till Sverige): Den andra specifikationsnivån är California Beach Tour. Precis som Beach Camper, Coast och Ocean är denna version som standard utrustad med vrid- och höjdjusterbara förar- och passagerarsäten fram, de två ergonomiska fällstolarna i bagageluckan, belysning i det uppfällbara taket (inkl. svanhalslampa och 45 W USB-anslutningar), skjutfönster i skjutdörrarna till vänster och höger och den helt nya styrenheten för campingbilar (skärm) i C-stolpen på passagerarsidan. Beach Tour har även ett extra husbilsbatteri ombord (40 Ah LiFePo). Den femsitsiga New California Beach Tour är utrustad med tre separata säten bak. Ryggstöden på de båda yttre baksätena kan fällas tillbaka helt – till skillnad från Beach och Multivan. Detta skapar förutsättningar för att skapa två extra sovplatser i kupén. För detta ändamål har California Beach Tour en extra utfällbar madrass (1 980 x 1 330 mm) ombord, som vilar på de nedfällda enkelsätena och kan fällas ihop till en bagagehylla i bagageutrymmet när den inte används. Beach Tour är även typgodkänd som personbil. Från och med utrustningspaketet Beach Tour är alla nya California dessutom utrustade med ett utfällbart bord (fastspänt i lastutrymmet under körning).

  • California Beach Camper: Namnet säger allt – California Beach Campers typgodkännande är för en klassisk husbil. Precis som Beach Tour är det en femsitsig bil, men den är även utrustad med ett extremt kompakt minikök och en 230-volts landströmsanslutning. Köket med gaskök med enkelring, bestickfack och extra förvaringsutrymme finns i en fast monterad modul i lastutrymmet. Vid användning dras köksenheten ut bakåt när bagageluckan är öppen (vilket också skyddar mot regn).

  • California Coast (ej till Sverige): Den 4-sitsiga California Coast är utrustad med två separata säten bak, ett fullvärdigt pentry på förarsidan och ett andra husbilsbatteri (totalt 2 x 40 Ah LiFePo). Detsamma gäller Ocean. Köket har fått en helt ny design. En av skillnaderna jämfört med föregångaren är att pentryt med skåp, diskho och gaskök med enkelring erbjuder liknande utrymme som föregångaren, men sticker inte ut lika långt framåt tack vare nya Californias ökade yttermått. Fördelarna är många: det finns fortfarande utrymme för att stiga in i och ut genom skjutdörren till vänster, större förare har betydligt mer utrymme för optimal sätesinställning; Det höj- och sänkbara förarsätet kan nu även vridas helt i 180 grader. Det blir plats för kylskåpet som öppnas framåt som en låda, precis som i Grand California. Den senare kan därmed inte bara användas mer effektivt, utan kan även manövreras från utsidan av bilen för att lasta i och ur frukost eller kylda drycker. Den utfällbara bädden i vardagsrummet mäter 1 980 x 1 060 mm. I utfällt läge står den extremt stabilt på ett av de nedfällda sätena till höger och på ett fotsteg som är integrerat i pentryt till vänster. Självklart har även California Coast typgodkännande som husbilar.

  • California Ocean: Ocean var redan flaggskeppsmodellen i den tidigare produktserien. Detta gäller även för nya California utan förbehåll. Jämfört med Coast-versionen har den 4-sitsiga Ocean många extra standarddetaljer. Här ingår bland annat det exklusiva sätestyget Mélange Raven av återvunnet material (California-inskriptionen är broderad på framsätenas ryggstöd), stolsvärme för förare och passagerare fram, luftextravärmare, automatisk klimatanläggning (Climatronic), en stor takförvaringsbox ovanför lastutrymmet och bakgrundsbelysning i köket. Färskvattentanken på 28 liter i modellerna Coast och Ocean är nu fem liter större. Båda versionerna har dessutom ett praktiskt utfällbart bord på utsidan (som även kan användas på insidan och som förlängning av bänkskivan) och ett extra 230 V-uttag med landström på utsidan för en elektrisk häll.

Den nya interiörarkitekturen i Beach-versionerna

Beach, Beach Tour och Beach Camper: California Beach har samma interiörkoncept som Multivan, Ryggstöden på de separata sätena bak kan fällas framåt och inte bakåt som vanligt i en VW-buss. Från California Beach Tour och framåt kan dock även ryggstöden på de yttre sätena fällas helt bakåt så att en plan bäddyta kan skapas ovanför dem. Den bekväma hopfällbara madrassen placeras enkelt över de nedfällda sätena och ett bakre stöd i Beach Tour och Beach Camper. Mörkläggningssystemet i alla modeller från Beach Tour och uppåt har också förbättrats: Volkswagen Transportbilar har utvecklat avtagbara förvaringsfickor för de bakre sidofönstren. De hängs helt enkelt upp längst upp i fönstret och täcker hela glasytan. En lucka med blixtlås öppnar sedan upp förvaringsfack för kläder och alla typer av redskap. Praktiska solskyddsgardiner är integrerade i fönsterramarna på skjutdörrarna och bagageluckan. För de främre sidofönstren används återigen ogenomskinliga solskydd som fästs i dörramen med magneter. i Coast- och Ocean-versionerna är solskydden nydesignade termiska solskydd. Vindrutan är nu täckt med en ogenomskinlig skärm som är fäst med integrerade stänger i fönsteröppningen, på California Coast och California Ocean är denna designad som en ny isolerande skärm.

Campingbil med utdragbart kök bak: California Beach Camper är utrustad med ett fast minikök i baksätet. Den har två lådor: gasköket och en liten förvaringsyta är integrerade i den övre lådan, medan den nedre lådan har en besticklåda och stora förvaringsutrymmen för porslin. Till vänster bredvid köksmodulen finns en teknikbox som bland annat är utrustad med ett 230 V-eluttag (matas av en 300 W-växelriktare) och den elektriska upplåsningen för släpvagnskopplingen.

Den nya interiörarkitekturen i versionerna Coast och Ocean

Coast och Ocean med kök monterat på sidan: Köket i California Coast och California Ocean är extremt mångsidigt. På Coast är köket designat med Platinum Sandwick (ljus övre del) och Raven Brushed (mörk nedre del). Ocean särskiljes med designen Frizo Sandwick för kökets övre del. Med sin ikoniska design och det beprövade lättviktsmaterialet aluminium liknar skåpen dem hos föregångaren, men erbjuder en ännu mer praktisk layout. Från bagageluckan finns fortsatt ett skåp med förvaringsutrymmen till vänster. Här finns även säkringarna för bodelen. Detta skåp används dock inte längre för placering av gasflaskan – den är nu mycket lättare att komma åt via en liten dörr i lastutrymmet. Påfyllningsröret för färskvattentanken är nu placerat under skåpet för ökad säkerhet. Anslutningen för utomhusduschen är integrerad alldeles intill. Även när det gäller köksarkitekturen följer Coast and Ocean det genialt praktiska konceptet från sin föregångare. Trots detta är allt nytt och ännu mer genomtänkt. Till vänster, i stället för en djup garderob, finns nu ett skåp med skjutdörr som erbjuder plats för exempelvis köksredskap. Till höger om detta börjar bänkskivan som täcker spis och diskho. Under den finns ytterligare ett skåp med förvaringsutrymmen. Kylskåpet som öppnades uppåt i föregångarmodellen ersätts nu av ett mycket mer praktiskt utdragbart kylskåp i "Grand California-stil". Eftersom pentryt inte längre sträcker sig upp till förarsätet har det skapats extra utrymme där. Detta kan exempelvis användas för det variabla utvändiga fällbordet, som inte bara kan låsas utåt som praktisk hylla till pentryt, utan även inåt som ett litet matbord eller som en förlängning av köksbänken mot förarsätet.

Trezonskoncept
Med nya California presenterar Volkswagen Transportbilar ett nytt trezonskoncept för camping - tack vare de två skjutdörrarna. Den stora interiören och utrymmena till höger och vänster om skjutdörrarna smälter samman till ett vardagsrum omgivet av naturen på sommaren.

Zon 1 – bodelen i nya California: Bakom de höjdjusterbara framsätena – som kan vridas 180 grader (från Beach Tour och uppåt) - är hela kupén en idealisk plats för vardagskörning och erbjuder den välkända flexibiliteten. Tack vare dessa variabla enkelsäten kan brädor och cyklar nu enkelt transporteras ombord i bilen. När den används som husbil kan sittplatserna i nya California snabbt förvandlas till en platt avslappningsyta eller sittplatser mittemot varandra för gemensamma måltider eller spel. Det solida baksätet i föregångaren ger därmed plats för variabla enkelsäten som bara väger 24 kg i nya California. Tack vare det uppfällbara taket har bilen en imponerande maximal ståhöjd på 2 108 mm.

Zon 2 och 3– Californias terrasser: Skjutdörren på höger sida av bilen ger precis som i föregångaren en säker in- och utstigning på trottoarsidan. På så sätt är det både enkelt och säkert att lasta i och ur bilen. På campingen förhöjer detta område känslan av att leva i det fria, precis som i den tidigare California 6.1. Höjdpunkten är dock att nya California även har en skjutdörr på förarsidan som öppnas upp och skapar ytterligare utvändig plats som kan integreras med insidan av bilen. Eftersom köket och kylskåpet – som också är åtkomligt utifrån – ligger på denna sida kommer detta område troligen att användas för matlagning och för måltider eller för att vila på kvällstid – nästan som en terrass. För maximal flexibilitet kan markisen därför beställas för antingen höger eller vänster sida av bilen. Det råder ingen tvekan om att möjligheten att använda bilen som minibuss i vardagen eller som mångsidig campingbil på fritiden nu har förbättrats ytterligare tack vare de två skjutdörrarna.

Ställ i via husbilens styrenhet, smartphone eller infotainmentsystem

Digital styrning av campingbilsfunktioner: Alla campingrelevanta funktioner manövreras via en 5-tums pekskärm vid C-stolpen på passagerarsidan. Här finns bland annat information om färsk- och avloppsvattennivåer, kupébelysningens funktioner inklusive bakgrundsbelysning, strömförsörjningsstatus, kylskåp och extravärmare. Dessutom kan Camping Mode aktiveras på displayen, vilket avaktiverar Coming Home- och Leaving Home-funktionerna, så att inte bilens lampor lampor tänds när dörrar öppnas och stängs på en campingplats. Samtidigt kan de flesta av dessa funktioner även styras med en smartphone via California-appen eller via infotainmentsystemet. Via infotainmentsystemet kan man även få tillgång till en lutningsindikering som gör det möjligt att hitta en plan parkering för husbilen.

Pre-sales
Förhandsförsäljningen av nya California startar någon gång under sommaren 2024 och de första leveranserna kommer att ske mot slutet av året.