22 maj 2024 | Pressmeddelande

Volkswagen erbjuder höjd släpvagnsvikt för svenska elbilar

De eldrivna modellerna ID.4, ID.5, ID.7 och ID.7 Tourer är typgodkända för att dra släp. Nu erbjuds möjligheten att i efterhand addera ytterligare 200 kg som maximal släpvagnsvikt för dessa modeller.

Flera ID.-kunder har uttryckt önskemål om en högre dragförmåga än den som bilarna hittills registrerats med. Volkswagen Personbilar Sverige har därför sökt och beviljats dispens hos Transportstyrelsen att få använda ett 8 %-värde för vägens lutning, vilket höjer den maximala släpvagnsvikten med 200 kg för de eldrivna ID.-modellerna ID.4, ID.5, ID.7 och ID.7 Tourer. I Sverige används normalt sett ett värde som är fastställt utifrån 12 % lutning, det vill säga en brantare lutning av vägen.

För att den höjda maximala släpvagnsvikten ska gälla krävs en ny registreringsbesiktning. I samband med den behöver speciella dokument lämnas till bilbesiktningsföretaget. En ny kompletterande typskylt med den högre vikten måste också monteras på bilen intill den befintliga typskylten, vilket ska ske inför besiktningen. 

En Volkswagen-återförsäljare hjälper kunden med dokumenten och beställning av den kompletterande typskylten. Ägaren står för kostnaden för registreringsbesiktningen och typskylten samt eventuell kostnad för hjälp med montering av den självhäftande typskylten. Efter besiktningen blir den högre vikten införd i bilens registreringsbevis. Även tågvikten höjs med 200 kg.

Dispens behöver sökas för varje bil där kunden vill höja släpvagnsvikten i efterhand. Även nya fabriksbeställda bilar omfattas av detta krav. Med dispensen får de bakhjulsdrivna versionerna av ID.4, ID.5, ID.7 och ID.7 Tourer dra maximalt 1 200 kg (utan dispens: 1 000 kg) och de fyrhjulsdrivna versionerna 1 400 kg (utan dispens: 1 200 kg). ID.7 och ID.7 Tourer erbjuds än så länge med bakhjulsdrift, men fyrhjulsdrift kommer inom kort att erbjudas även till dessa modeller. 

Det ligger på förarens ansvar att inte överbelasta bilen genom att dra släp motsvarande det högre värdet på vägar med backar som överskrider 8 % lutning. Det är också förarens ansvar att se till att körkortet gäller för den nya vikten.