26 jun 2024 | Pressmeddelande

Världspremiär för nya Volkswagen Golf R och Golf Sportscombi R med 333 hk

Golf R och Golf Sportscombi R står på startlinjen: Volkswagen presenterar nu de två nya toppversionerna av Golf. De har optimerad kördynamik, exklusiv grundutrustning och en effekt på 333 hk (245 kW).

  • R-versionerna med fyrhjulsdrift har nu en vassare design, uppgraderad interiör och ett nytt infotainmentsystem som standard. Adaptiv chassireglering (DCC) erbjuds som tillval.
  • Tillvalet R-Performance-paketet höjer topphastigheten och inkluderar en större takspoiler – och nu även en varvtidsräknare och G-kraftmätare
  • Världspremiär även för Golf R Black Edition som exklusiv specialversion från Volkswagen R

Den nya maximala effekten har ökat med 13 hk (10 kW) jämfört med föregångarna i standardutförande. Topphastigheten på 250 km/h kan ökas med ytterligare 20 km/h till 270 km/h med tillvalet R-Performance-paketet. Detta gör de två Golf R-versionerna till de snabbaste serietillverkade Volkswagen-modellerna, tillsammans med Arteon Shooting Brake R. 

Försäljningen av de kraftfulla nya Golf-versionerna Golf R, Golf Sportscombi R och Golf GTI Clubsport startar i Sverige inom de närmaste veckorna. De första bilarna beräknas komma till Sverige under hösten.

Vassare design och utökat utbud av R-specifik utrustning

De nya R-versionerna bygger på åttonde generationen av Golf, som fick en stor uppdatering i år. Dynamiken återspeglas i den nydesignade fronten med LED Plus-strålkastare, en belyst VW-logga fram samt de nya LED-bakljusen. Den nya 19-tums smidda fälgen ”Warmenau” finns som tillval. Denna fälg har en tilltalande ren design, en vikt på bara åtta kilo per hjul och effektiv bromskylning, vilket är särskilt fördelaktigt vid körning på bana.

Infotainmentsystemet har också uppdaterats och har den största displayen (diagonal: 12,9 tum/32,8 cm) från Volkswagen. Manövreringen har också förbättrats tack vare ny grafik och en ny menystruktur för pekskärmen. Även manövreringen av den automatiska klimatanläggningen, volymregleringen samt röstassistenten IDA, som även använder den AI-baserade mjukvaran ”Chat GPT” för att besvara frågor, har utvecklats. Dessutom har responsen på rattens reglage optimerats. 

Golf R-versionerna är som standard utrustade med den förbättrade digitala instrumenteringen Digital Cockpit Pro (displaydiagonal: 10,25 tum/26 cm). Förutom de klassiska vyerna som finns i andra Golf-versioner erbjuder Digital Cockpit Pro i Golf R en ”Sport Skin”-vy med en central rund varvtalsmätare i R-specifik design samt ”R-View” med horisontell varvtalsmätare, som sträcker sig från 0 till 8 (motsvarande 0 till 8 000 varv/minut).

Interiör i en klass för sig

Interiören i Golf R-versionerna är ergonomiskt anpassad efter föraren och exklusivt förfinad i ”R”-stil. Föraren och passageraren fram sitter i sportstolar med integrerade nackskydd. Som tillval finns klädsel i svart nappa med detaljer i kolfiberoptik med blå applikationer i sidoområdet och ”R”-logotyp i ryggstödet. Interiörapplikationer i äkta kolfiber finns som tillval. Dessa utrustningsdetaljer understryker det exklusiva helhetskonceptet hos nya Golf R.

Golf R – för maximal prestanda

De nya R-versionerna har en effekt på 333 hk (245 kW), som den kraftfulla 2,0-liters bensindrivna turbomotorn överför till en 7-stegad DSG-växellåda och fyrhjulsdriften 4MOTION med R-Performance Torque Vectoring. Det senare förbättrar körstabiliteten och dynamiken genom att fördela drivkraften individuellt på bakhjulen för att optimera kurvtagningen.

Vridmomentet i de nya versionerna är 420 Nm. Topphastigheten på 250 km/h kan ökas med ytterligare 20 km/h till 270 km/h med tillvalet R-Performance-paketet. Nya Golf R accelererar från 0 till 100 km/h på endast 4,6 sekunder och nya Golf Sportscombi R klarar den klassiska sprinten på 4,8 sekunder.

R-Performance-paketet – ännu mer körglädje tack vare fler körprofiler 

Förutom den högre topphastigheten erbjuder R-Performance-paketet två extra körprofiler för motorsportentusiaster som även kör på vägar och sträckor utanför normal trafik: "Drift" och "Special". Körprofilen ”Special” är speciellt anpassat till förhållandena på Nürburgring Nordschleife (Nordslingan).

En större takspoiler, genom vilken luftströmmen leds, ger ytterligare nedåtkraft. I R-Performance-paketet för de nya versionerna ingår även en GPS varvtidsräknare och en G-kraftmätare, som båda visas i Digital Cockpit Pro. 

Dynamics Manager optimerar körupplevelsen

Adaptiv chassireglering (DCC) – som finns som tillval – är en teknik som kontinuerligt reagerar på vägens beskaffenhet och körsituationen, samtidigt som den tar hänsyn till olika element som styr-, broms- och accelerationsmanövrer. De tvärdynamiska komponenterna i DCC-chassit koordineras och optimeras ytterligare av Vehicle Dynamics Manager. På så sätt ger DCC alltid högsta körkomfort och optimal kördynamik. Det gör att de nya R-versionerna alltid kan hitta en perfekt balans mellan vardagskörning och sportighet.

Golf Sportscombi R erbjuder en särskilt hög grad av flexibilitet: med en maximal bagageutrymmesvolym på 1 642 liter (med nedfällda baksätesryggstöd) erbjuder den gott om förvaringsutrymme.

Exklusiv Golf R Black Edition

Golf R Black Edition är en exklusiv specialversion som också kommer att erbjudas längre fram. Den har en sofistikerad mörk look: med mörkare VW-emblem och R-logotyper, svarta R-bromsok med mörk R-logotyp, svarta 19-tums Estoril-fälgar och svarta ändrör. De mörktonade IQ.LIGHT LED Matrix-strålkastarna ingår också som standard. I utrustningen ingår även R-Performance-paketet, som är tillval för andra versioner.

Golf R – en framgångssaga

Divisionen Volkswagen R har i över två decennier erbjudit sportiga specialversioner. Med sin utrustning för ökad prestanda i kombination med uttrycksfull design väcker de entusiasm hos Volkswagen-fans över hela världen. Framgångssagan för Golf R började 2002 med legendariska Golf R32 – den och dess fyra efterföljare har hittills sålts i drygt 250 000 exemplar.

Mer information

Mer detaljer om nya Golf R och Golf Sportscombi R finns i den bifogade PDF:en (på engelska). Mer information om priser och utrustning på den svenska marknaden samt fler tekniska data kommer i samband med säljstarten som sker inom några veckor.


Golf R – bränsleförbrukning blandad körning: 8,5 l/100 km; CO2-utsläpp blandad körning: 192 g/km; CO₂-klass: G.
Golf Sportscombi R – bränsleförbrukning blandad körning: 8,5 l/100 km; CO₂-utsläpp blandad körning: 194 g/km; CO₂-klass: G.
Golf R Black Edition – bränsleförbrukning blandad körning: 8,5 l/100 km; CO2-utsläpp blandad körning: 193 g/km; CO₂-klass: G.