19 apr 2022 | Pressmeddelande

CUPRA EKS presenterar sin line up inför FIA ETCR 2022

CUPRA EKS presenterar en stark föraruppställning inför årets FIA ETCR, bland annat ingår två mycket framgångsrika svenskar i teamet.

  • Svenska ETCR-mästaren Mattias Ekström och spanska racingesset Jordi Gené får sällskap av Tom Blomqvist och Adrien Tambay i CUPRA EKS satsning i FIA ETCR 2022.
  • 2021 års vinnare, CUPRA e-Racer, deltar med ett helt nytt utseende som speglar CUPRAs progressiva designspråk med inspiration från den digitala världen.
  • CUPRA EKS gör sin debut, med förnyat partnerskap och en ny vinnande föraruppställning, i PAU, Frankrike, 6-8 maj.

Martorell, Spanien, 19 april 2022 – CUPRA EKS avslöjar sin spännande line up inför årets FIA ETCR eTouring Car World Cup, det blir Tom Blomqvist och Adrien Tambay som ansluter till e-racingteamet med nuvarande ETCR-mästaren Mattias Ekström och Jordi Gené.

Blomqvist, son till den svenska motorsportikonen och rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist, blev 2010 den yngste Formel Renault UK-mästaren någonsin, bara var 16 år gammal. Sedan dess har svensken tävlat i tyska Formel 3, DTM, Formel E och utmanat första platsen i Macau Grand Prix flera gånger. 28-åringen har också tävlat i Blancpain GT Series, FIA World Endurance Championship och IMSA SportsCar Championship – vunnit både 24 Hours of Spa (2018) och Daytona 24 Hours (2022), slutade tvåa i LMP2 på 24 Hours of Le Mans (2021) och trea på Petit Le Mans (2019).

Efter starten på sin racingkarriär i Tyskland har Parisfödda Tambay, son till den tidigare Formel 1-vinnaren Patrick Tambay, tävlat i Formel 3-serien Euroseries, Auto GP, GP3 (vinnare på Spa-Francorchamps) och i DTM. Precis som Blomqvist kommer 31-åringen att göra sin FIA ETCR eTouring Car World Cup debut med CUPRA EKS i år.

Gené har arbetat med CUPRA under större delen av sin racingkarriär. Som en av världens bästa testförare av standardvagnar, är Gené, som förra året kom på fjärde plats bland ETCR-förarna, avgörande för den fortsatta utvecklingen av CUPRA e-Racer – världens första 100% eldrivna standardvagnsracer.

Ekström är regerande ETCR-mästare och grundare av EKS. Den 41-åriga svensken anses vara en av världens mest mångsidiga förare och har tävlat i FIA World Rally Championship, NASCAR, Bathurst 24 Hours och Dakar Rallyt. Han är en FIA World Rally Cross-mästare (2016), en tvåfaldig DTM-mästare (2004 och '07), STCC-mästare (1999) och trefaldig vinnare av Race of Champions (2006, '07 och '09).

När CUPRA e-Racer gör sin debut i 2022 års upplaga av FIA ETCR eTouring Car World Cup i franska Pau Ville (6-8 maj), kommer den att dyka upp i en helt ny tappning. Den flerskiktade och kameleontiska karossfärgen, med gröna och violetta nyanser och neongula accenter är en design inspirerad och influerad av den digitala världen och speglar varumärkets progressiva estetik.

CUPRA e-Racer har också viktoptimerats och med förstärkta delar blir den ännu mer robust. Bilen kommer också att ha en ny taklucka precis ovanför föraren samt löstagbara plastfönster som ökar den medicinska säkerheten med direkt åtkomst till föraren även om det inte går att ta sig in genom dörrarna.

”Vi är väldigt glada över att kunna presentera vår spännande line-up av CUPRA EKS-förare inför årets FIA ETCR eTouring Car World Cup”, säger Xavi Serra, utvecklingschef på CUPRA Racing, och fortsätter, ”Att få in förare av Tom Blomqvists och Adrien Tambays kaliber i den helelektriska serien för första gången är något alldeles speciellt, och vi är säkra på att de kommer att anpassa sig väl och få mycket goda resultat. Mattias Ekström och Jordi Gené bidrar båda med den erfarenhet, tävlingsvinnande skicklighet och kontinuitet som varje team drömmer om att ha."

"Jag längtar efter att få starta säsongen. Förra året skrev teamet historia. I år är utmaningen att ta hem FIA ETCR-mästerskapet och jag är här för att bidra till att vi når dit. Min passion för racing har inga gränser och att dela denna passion med ett så fantastiskt team kommer att inspirera mig att göra mitt allra bästa på banan", säger Adrien Tambay, CUPRA EKS-förare.

"Jag är väldigt motiverad och tror att detta blir en enorm upplevelse för mig eftersom FIA ETCR-mästerskapet är ett steg framåt inom elbilsracing. Jag är stolt över att få genomföra detta äventyr tillsammans med CUPRA EKS och vi är fast beslutna i vår målsättning att ta hem segern", säger Tom Blomqvist, CUPRA EKS-förare.