11 maj 2023 | Pressmeddelande

CUPRA avslöjar namnet på sin urbana elbil: CUPRA Raval

Under bilmässan Automobile Barcelona avslöjade CUPRA att konceptbilen CUPRA UrbanRebel får namnet CUPRA Raval och kommer att produceras i Martorell från 2025.

  • CUPRA Raval bjuder in en ny generation som söker något annat: urbant, rebelliskt och 100% eldrivet
  • SEAT S.A. tillkännagav sitt historiskt bästa första kvartal med ett rörelseresultat på 144 miljoner euro
  • CUPRA premiärvisade även CUPRA Tavascan och den virtuella konceptbilen CUPRA DarkRebel för allmänheten på bilmässan Automobile Barcelona

Under bilmässans första dag bekräftade Wayne Griffiths, VD för SEAT och CUPRA, namnet på märkets framtida urbana elbil, CUPRA Raval. Ett namn som fungerar som en hyllning till stadsdelen Raval i hjärtat av Barcelona, och som CUPRA och ROSALÍAs Abcdefg-kampanj redan givit ledtrådar om.

"Raval är en av de mest överraskande stadsdelarna av Barcelona. Och idag är vi stolta över att varumärkets framtida urbana elbil kommer att bära dess namn och representera dess anda. Precis som vi gjorde med CUPRA Born vill vi nu uttrycka essensen av Raval och fortsätta att inspirera världen från Barcelona”, förklarade Wayne Griffiths.

Det bästa första kvartalet i SEAT S.A.s historia

Samtidigt som SEAT S.A. tillkännagav namnet på sin framtida CUPRA-modell kunde man presentera de bästa resultaten för första kvartalet i företagets historia någonsin. Första kvartalet 2023 redovisade företaget ett rekordstort rörelseresultat på 144 miljoner euro, en ökning på 139 miljoner euro jämfört med föregående år. Företaget presenterade en omsättning på 3,6 miljarder euro, vilket motsvarar en ökning med 48% jämfört med de tre första månaderna 2022. Bakom dessa historiska siffror ligger framförallt CUPRA som driver tillväxten av företagets finansiella resultat.

Sedan lanseringen 2018 har CUPRA sålt mer än 300.000 bilar, vilket överträffar alla förväntningar. År 2022 nådde varumärket 4,4 miljarder euro i omsättning, 40% av företagets totala omsättning, och blev ett av de snabbast växande bilmärkena i Europa och Spanien. Årets siffror är också positiva med 46.600 sålda enheter under första kvartalet 2023, det är 83% fler än under samma period 2022.

Elbilen för en ny generation

"CUPRA Raval är inte bara ännu en bil. Det är en inbjudan till en ny generation, som förväntar sig något bättre. En urban, rebellisk och 100% eldriven bil, med sin egen karaktär och koppling till 'Gen Z'. Något som är mer känslomässigt, säger Wayne Griffiths.

Märket har skapat den mest radikala tolkningen av CUPRA i en urban elbil inspirerad av racingvärlden.

CUPRA Raval kommer att tillverkas vid SEAT S.A.s huvudkontor i Martorell. Företaget kommer att investera 3 miljarder euro i anläggningens omställning till produktion av elbilar från 2025, baserade på Volkswagen-koncernens MEB Small-plattform. SEAT S.A. leder Small BEV-klustret för olika märken inom koncernen.

Mer än ett namn

CUPRAs koppling till Barcelona, och specifikt med Raval, går längre än att bara låna några av stadsdelarnas namn till sina modeller.

”CUPRA vill vara en drivande kraft till förändring i stadsdelen. Av denna anledning pratar vi redan med institutioner och organisationer i Raval för att främja åtgärder som kommer att stödja unga människor”, tillade Griffiths.

Drömmar slår in

CUPRA hade också publik premiär för CUPRA Tavascan, märkets första 100% eldrivna SUV-coupé, på bilmässan Automobile Barcelona. Världspremiären för modellen hölls den 21 april i Berlin.

"Det är en dröm som gått i uppfyllelse som började för fyra år sedan på IAA Frankfurt Motor Show och som slutligen presenterades för några dagar sedan vid vårt Exponential Impulse-event. CUPRA Tavascan är en ny hjälte för en ny era.” sa Griffiths.

CUPRA DarkRebel, märkets virtuella konceptbil, presenterades också på Automobile Barcelona. "DarkRebel är den ultimata tolkningen av CUPRAs framtida design. Med DarkRebel vill vi visa att framtidens elbilar kan vara sexiga och provocerande”, säger Jorge Diez, designchef på CUPRA.

Hittills har mer än 100.000 användare redan konfigurerat sin DarkRebel genom ”Hyper Configurator”. Deras design kommer att påverka den framtida fysiska versionen av konceptbilen som kan anlända mycket snart.