04 okt 2023 | Pressmeddelande

Mattias Ekström och Emil Bergkvist på oväntat besök i Stockholm med Dakarbilen Audi RS Q e-tron

Från ökensand till asfalten i city: Den innovativa drivlinan i Audi RS Q e-tron används inte bara i Dakarrallyt. Den spektakulära bilen har även varit på besök i förarteamens tre huvudstäder. Efter Madrid och Paris stod Stockholm på tur. Fabriksförarna Mattias Ekström och Emil Bergkvist passade på att besöka välkända sevärdheter i Stockholm till övriga besökares glädje. Den högteknologiska rallybilen med elektrisk drivlina väckte givetvis stor nyfikenhet och intresse bland de förbipasserande i staden.

Madrid, Paris, Stockholm: De tre huvudstäderna besöktes nyligen av förarteamen i Dakarrallyt. Med Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Carlos Sainz/Lucas Cruz, Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger i förarsätena visades den eldrivna prototypen RS Q e-tron upp på gatorna i respektive teams hemland.

I Stockholm gick sträckan via Gamla Stan och det Kungliga Slottet förbi Nybroviken, Strandvägen och vidare ut mot Vasamuseet och Skansen på Djurgården. På ett avlyst områden ute vid Frihamnen visade även Mattias och Emil prov på teamets förarskicklighet med spektakulära hopp och drifting med den 263 kW (358 hk) starka eldrivna bilen.  Dagen avslutades därefter med en färjetur till Ekerö där pendlare fick oväntat sällskap av den unika bilen.

-  Att köra genom Stockholm med vår RS Q e-tron var en fantastisk idé. Vi fick möjlighet att visa upp framtidens teknik på första parkett för invånarna och upplevde många fina stunder under resans gång, säger Mattias Ekström.

Audi har varit en av pionjärerna inom elektrifiering av motorsporten alltsedan 2012. Märket utvecklade RS Q e-tron med elektrisk drivlina och energiomvandlare för att lyckas i ökenrallyn med en modell med låga utsläpp. Energiomvandlaren består av en generator och förbränningsmotor som i år tankades med förnybart bränsle som sparar över 60 procent av koldioxidutsläppen.

-  Vi är naturligtvis extra stolta över att vi har ett så meriterat svenskt team som tävlar för Audi internationellt och för att Audi går i bräschen för att elektrifiera i en så utmanande miljö som i ökenrallyn. Det är ytterligare ett bevis på vår tydliga elektrifieringsstrategi för märket, säger Jörgen Wedefelt, chef Audi Sverige.

Förra året tog Team Audi Sport totalsegern i Abu Dhabi Desert Challenge. Audi har hittills tävlat i två omgångar av Dakarrallyt med RS Q e-tron och tagit sex etappsegrare och totalt 28 podieresultat i endagsklassificeringarna. Mattias Ekström/Emil Bergkvist har vunnit två av dessa etappsegrar och ytterligare sju podieplatser.

null
Mattias Ekström och Emil Bergkvist vid Skansen med RS Q e-tron
null
En färjetur till Ekerö där båtpendlare fick oväntat sällskap av Dakarbilen RS Q e-tron