27 nov 2019 | Pressmeddelande

Volkswagen har levererat 100 000 exemplar av elbilen e-Golf

Den 26 november levererade Volkswagen det 100 000:e exemplaret av eldrivna e-Golf. Jubileumsbilen producerades i Dresden och överlämnades där till kunden.

e-Golf lanserades år 2014 som Volkswagens andra helt eldrivna elbil efter e-up! (2013). e-Golf har sedan dess varit en av de mest framgångsrika elbilarna i Europa och är också populär bland kunder i andra länder, exempelvis USA. 

Jubileumsbilen är lackerad i ”Pure White” och överlämnades den 26 november till kunden Maik Jaehde från Landolfshausen utanför Hannover. Leveransen skedde vid monteringsanläggningen Gläserne Manufaktur ("Transparenta fabriken") i centrala Dresden i Tyskland. Efteråt fick kunden en exklusiv rundtur i anläggningen.

– e-Golf har varit vår ambassadör för elektrisk mobilitet i mer än fem år. Milstolpen på 100 000 bilar är en bekräftelse på modellens framgång. Den spelar därför en viktig roll i omställningen till eldrift för många kunder och banar väg för nya ID.3, sade Holger B. Santel, chef för försäljning och marknadsföring i Tyskland.

Produktionen av e-Golf inleddes i Wolfsburg 2014. På grund av den stora efterfrågan har modellen också byggts i Dresden de senaste två och ett halvt åren. Från och med hösten 2020 kommer Volkswagens nya elbil ID.3 att rulla av monteringslinjen i Dresden. Serieproduktionen av ID.3, som baseras på den nya elbilsplattformen MEB, startade i Zwickau i början av november.

Gläserne Manufaktur i Dresden är inte bara en monteringsanläggning utan där finns också interaktiva utställningar som ger besökarna möjlighet att uppleva framtidens mobilitet. Anläggningen ska nu göras ännu mer attraktiv som destination för besökare och kunder. För närvarande överlämnas här cirka 1 300 bilar per år till kunder. Detta antal ska ökas markant under de kommande åren.
– e-Golf har gjort Gläserne Manufaktur till ett skyltfönster för elektrisk mobilitet sedan 2017. Vi kommer att producera över 16 000 bilar i år, vilket är bäst någonsin. Vi är glada över att ha satt detta nya rekord, sade Henning Schulzki, chef för försäljning och marknadsföring på Gläserne Manufaktur.

Cirka 27 900 exemplar av e-Golf har hittills i år, januari till oktober, levererats till kunder över hela världen. Under hela 2018 levererades totalt 24 800 exemplar. De fem starkaste försäljningsmarknaderna i år är Norge, Tyskland, USA, Storbritannien och Nederländerna. I Sverige har totalt 1 259 e-Golf registrerats sedan 2014, varav 547 bilar hittills i år till och med oktober.

e-Golf har en effekt på 136 hk och en räckvidd på upp till 230 kilometer enligt WLTP. Det rekommenderade cirkapriset är från 387 900 kronor, innan avdrag för klimatbonus.