07 sep 2021 | Pressmeddelande

CUPRA presenterar CUPRA Tavascan Extreme E Concept

Den helelektriska off-road racern tar varumärkets Extreme E-äventyr till nästa nivå och antyder formspråket för den framtida serieproduktionen av CUPRA Tavascan.

  • CUPRA injicerar sitt DNA i racerbilen Extreme E, som nu får ännu mer av varumärkets karaktär
  • Kompositer med fibrer från lin används i hela CUPRA Tavascan Extreme E Concepts kaross vilket minskar fordonets påverkan på miljön
  • CUPRA Tavascan Extreme E Concept ger en hint om designen hos det okonventionella utmanarmärkets kommande SUV:ar

München, 7 september 2021, CUPRA injicerar sitt DNA i CUPRA Tavascan Extreme E Concept. Den helelektriska off-road racern tar varumärkets Extreme E-äventyr till nästa nivå och antyder formspråket för den framtida serieproduktionen av CUPRA Tavascan, som blir varumärkets andra 100% eldrivna modell. CUPRA Tavascan kommer att designas och utvecklas i Barcelona och nå både Europa och utomeuropeiska marknader under 2024.

CUPRA Tavascan Extreme E Concept får en helt ny exteriördesign med 100% CUPRA DNA och ett holistiskt tillvägagångsätt där man med naturmaterial gör den mer hållbar och förnybar.

"Vi tror starkt på Extreme E-projektet som helhet", säger Antonino Labate, CUPRAs Director of Strategy, Business Development and Operations. "Elektrifiering, hållbarhet, jämställdhet och mångfald är gemensamma värderingar hos CUPRA och Extreme E. CUPRA Tavascan Extreme E Concept är ett tydligt bevis på det arbete vi gör för att kunna tävla nästa säsong."

Både fronten och designen bak har förändrats avsevärt jämfört med versionen som nu tävlar i den första säsongen av Extreme E. LED-tekniken ger en större frihet att skapa ett fordon med tydlig CUPRA DNA; strålkastarna i tre triangelgrupper på vardera sidan ger exempelvis ett mer utmanande utseende.

Ljusen är monterade i 3D-printade ramar, en teknik som valts för att ge CUPRA Tavascan Extreme E Concept en extra fördel i racingsammanhang.

De 3D-printade delarna är mer effektiva eftersom de kan printas på bara sex timmar. Det betyder att teamet snabbt kan anpassa sig till förändringar; oavsett om det är på grund av en incident eller förändringar i positionen av ljusen, kan komponenterna modifieras på mycket kort tid utan att man behöver använda besvärliga och dyra verktyg.

”CUPRA Tavascan Extreme E Concept är nästa nivå av vår helelektriska off-road racer med ännu mer CUPRA DNA och en design som antyder varumärkets framtida riktning. Men den levererar också tekniska framsteg ”, säger Xavi Serra, chef för teknisk utveckling på CUPRA Racing, "CUPRA Tavascan Extreme E Concept använder linfibrer i hela karossen vilket gör den mer hållbar och 3D-prinade element som snabbt kan återskapas och bytas ut för att hålla racern ute på banan."

Racing-serien Extreme E handlar om att öka miljömedvetenheten och CUPRA Tavascan Extreme E Concept flyttar på gränserna även här, vilket gör bilen ännu mer hållbar.

Att i så stor utsträckning som möjligt integrera kompositmaterial av linfibrer i karossens struktur, innebär att kolfiberkomponenterna kan bytas ut, vilket minskar fordonets påverkan på miljön. Det mer hållbara materialet innebär ingen nackdel för prestandan, materialet kan bearbetas på samma sätt och uppnå samma former och egenskaper som krävs av ingenjörerna. Det är dessutom en teknik som enkelt kan anpassas till produktionsfordon.

CUPRA Tavascan Extreme E Concepts vitaliserade kaross har ett utseende som sticker ut oavsett om den tävlar i arktiska, öken-, glaciär- eller havsmiljöer.

Den helelektriska off-road racern är utrustad med koppardetaljer, ett tydligt kännetecken hos CUPRA, parametrisk texturering och dynamiska linjer som skapar ett skimmer och skiftningar i exteriören när fordonet far genom det växlande landskapet med en CUPRA-logo som skapar en kraftfull 3D-effekt.

"CUPRA Tavascan Extreme E Concept ser otrolig ut och förutom att vara helt elektrisk är den nu ännu mer hållbar med hjälp av återvinningsbara och organiska material som linfibrer", säger Jutta Kleinschmidt, CUPRA-förare. "Jag kan inte vänta på att få tävla med den här nydesignade versionen!"

CUPRA Tavascan Extreme E Concept är utrustad med ett 54-kWh batteri, placerat bakom sittbrunnen för att ge en optimal viktfördelning och går från 0-100 km/h på cirka 4 sekunder som uppfyller tävlingsseriens föreskrifter.

CUPRA har varit en del av Extreme E-serien från start och var det första bilmärket att meddela sitt deltagande ihop med ABT Sportsline som teamets huvudpartner.

”För nästan exakt ett år sedan tillkännagav vi vårt partnerskap med CUPRA och presenterade designen av vår e-CUPRA ABT XE1. Sedan dess har vi skapat mycket uppmärksamhet tillsammans, på och utanför banan. Karossens vidareutveckling av CUPRAs designers och ingenjörer är nästa steg i vårt nära och framgångsrika samarbete. Tavascan Extreme E Concept ser helt enkelt fantastisk ut ända in i minsta detalj. Nu blir det vårt jobb att ta hem de första pokalerna. ” säger Thomas Biermaier, VD för ABT Sportsline

Alejandro Agag, grundare och VD för Extreme E meddelar att, ”Jag är mycket glad över att se CUPRA lansera CUPRA Tavascan Extreme E Concept, då det gör det möjligt för dem att bli den andra tillverkaren som använder sin egen kaross för sitt Extreme E-team. Grattis till detta framtidstänkande och starkt visionära team, CUPRA Tavascan Extreme E Concept har en verkligt fantastisk design och jag kan inte vänta med att se dess debut i Extreme E. ”