22 apr 2024 | Pressmeddelande

Porsche Cayenne GTS – vässad kördynamik och V8-motor

Porsche kompletterar Cayenne-serien med två särskilt dynamiska modeller – Cayenne GTS och Cayenne GTS Coupé. Modellerna förenar en kraftfull V8-dubbelturbomotor på 500 hk och ett prestandafokuserat chassi med praktisk vardagsfunktionalitet, distinkta designelement och utökad grundutrustning.

Hos Porsche står förkortningen GTS för Gran Turismo Sport – vilket i praktiken innebär förbättrad kördynamik och långdistanskapacitet. I grunden är Cayenne både en högprestandasportbil och en terränggående SUV. För GTS-modellerna har denna balans dock traditionellt förskjutits mot förbättrade vägegenskaper. Med sin kraftfulla drivlina, exakta avstämning och exklusiva design är nya Cayenne GTS denna princip trogen samtidigt som den fortsatt är praktisk i vardagen.

Chassiteknik från Cayenne Turbo GT

Det fint avstämda och GTS-specifika chassit med 10 millimeter lägre markfrigång är en spännande utveckling för Cayenne GTS. Adaptiv luftfjädring är nu standard, inklusive Porsche Active Suspension Management (PASM) och Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus). Alla chassikomponenter och styrsystem, som Porsche Traction Management (PTM) och tillvalet Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), är särskilt utformade för optimal prestanda på vägen.

GTS:ens tvåventilsdämparteknik ger imponerande respons och tvåkammarluftfjädringen ger modellen en mycket dynamisk fjäderkonstant samtidigt som den ger hög förarkomfort. Framaxellagren på Cayenne GTS-modellerna kommer från Cayenne Turbo GT (erbjuds inte i Europa). De ökar hjulens negativa camber med 0,58 grader jämfört med andra Cayenne-modeller. Resultatet är enastående smidig kurvtagning och kördynamik.

Effektivare och 40 hk starkare än föregångaren

Förutom det fint avstämda chassit är den karismatiska V8-motorn en annan viktig egenskap hos Cayenne GTS. 4,0-liters V8-dubbelturbomotorn, som utvecklats av Porsche och tillverkas i Zuffenhausen, har genomgått en omfattande teknisk översyn. Detta har resulterat i effektivitetsvinster och en betydande ökning av prestandan: Motorn har nu en effekt på 500 hk, vilket är 40 hk mer än föregångaren. Det maximala vridmomentet är nu 660 Nm, en ökning med 40 Nm. Den omarbetade åttaväxlade Tiptronic S-växellådan förbättrar körprestandan märkbart genom kortare respons- och växlingstider i lägena Sport och Sport Plus.

Tillsammans ger dessa egenskaper fyradörrarssportbilen enastående prestanda. Nya Cayenne GTS accelererar från 0 till 100 km/h på 4,4 sekunder. Topphastigheten är 275 km/h. En annan teknisk innovation är att fördelningsväxellådan för fyrhjulsdriften Porsche Traction Management (PTM) har en oberoende vattenkylningskrets. Tekniken har hämtats från den högpresterande Turbo GT-modellen och stabiliserar den kontinuerliga kapaciteten – till exempel vid körning på bana eller på bergsvägar.

Design och utrustning i exklusiv GTS-stil

Alla GTS-modeller från Porsche känns igen på sin unika, sportiga design. På Cayenne GTS omfattar detta svart ”GTS”-beteckning på sidorna och baktill, en speciell front med större kylluftintag, mörktonade strålkastare och baklyktor samt röda bromsok. Det klassiska designkonceptet gör att bilen omedelbart känns igen som en Porsche, men med några modellspecifika nyheter. Karossdetaljer som sidokjolar, inlägg i fronten, fönsterlister och skärmbreddare, som ingår i grundutförandets Sport Design-paket, går nu i högblankt svart. På tidigare GTS-modeller var vissa av dessa karossdelar lackerade i karossfärgen. Sportavgassystemets ändrör, som tidigare var svarta, är mörkt bronsfärgade. För att ytterligare förstärka designidentiteten hos Cayenne GTS-modellerna är den utrustad med 21”-fälgar i RS Spyder Design lackade i en antracitgrå nyans.

Interiören i Cayenne GTS är som standard utrustad med en uppvärmbar GT-sportratt. Det högkvalitativa materialet Race-Tex återfinns också i hela bilen. Det mockaliknande tyget täcker innertaket, armstöden och dörrpanelerna samt mittsektionerna på de åttavägs elinställbara sportstolarna. Sidostöden har höjts ytterligare för att ge ännu bättre sidostöd i kurvor. För ett ännu mer unikt utseende erbjuds även ett alternativt GTS-specifikt interiörpaket med kontrastfärgen Carmine Red.

Ny förarupplevelse med panelbelysning och surroundljud

De nya GTS-modellerna åtnjuter fördelarna av alla de omfattande uppdateringar som kom under förra året med nya Cayenne, inklusive nya Porsche Driver Experience med fristående välvd digital förarinstrumentering och tillvalet passagerardisplay. Förutom Sport Design-paketet, mörktonade HD Matrix LED-strålkastare och luftfjädring har modellen även BOSE® Surround Sound System och ljuspaket som standard. Cayenne GTS Coupé har utöver detta även ett fast panoramatak i glas samt en adaptiv utfällbar bakspoiler. Som tillval finns ett sportavgassystem med mittplacerade och mörkt bronsfärgade ändrör som förstärker den dynamiska känslan hos modellen. Detta ingår också i de tre olika lättviktssportpaket som erbjuds, men som också innehåller lättviktstak, bakre diffusor i kolfiber samt reducerad ljudisolering. Beroende på utrustning kan lättviktspaketen minska bilens vikt med upp till 25 kg.

Porsche erbjuder nya Cayenne GTS från 1 490 000 kronor och Cayenne GTS Coupé från 1 530 000 kronro. Båda modellerna kan beställas nu och börjar levereras under sommaren 2024.

Mer information samt film- och fotomaterial finns i Porsche Newsroom:newsroom.porsche.com

Cayenne GTS
Bränsleförbrukning (blandad körning): 13,3 - 12,6 l/100 km (WLTP); CO2 -utsläpp blandad körning: 303 – 286 g/km (WLTP)

Cayenne GTS Coupé
Bränsleförbrukning blandad körning: 13,3 - 12,6 l/100 km (WLTP); CO2 -utsläpp blandad körning: 303 - 287 g/km (WLTP)

När värden anges som ett intervall avses inte ett enskilt fordon som ingår i det erbjudna produktutbudet. Uppgifterna är endast avsedda att underlätta jämförelsen mellan olika fordonstyper. Extrautrustning och tillbehör kan ändra relevanta fordonsparametrar som vikt, rullmotstånd och aerodynamik. Dessa faktorer kan, förutom väderlek, trafiksituation och körsätt, påverka ett fordons bränsle-/strömförbrukning, CO2-utsläpp, räckvidd och prestandavärden.